20 Οκτωβρίου 2013

Μητσοτάκης: Περπάτημα, ωμά λαχανικά και καλός ύπνος τα μυστικά της μακροζωίας

Τα «μυστικά» της μακροζωίας αποκάλυψε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έκλεισε χθες τα 95 του χρόνια, τονίζοντας ότι η διατροφή, η άσκηση, ο καλός ύπνος αλλά και το χαμόγελο, παίζουν καίριο ρόλο στο να είναι κανείς υγιής ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

«Αν στέκομαι όρθιος και κρατώ τις πνευματικές μου δυνάμεις, οφείλεται στην κράση μου, στο DNA, αλλά και στον τρόπο που έζησα μια πολυτάραχη ζωή» δήλωσε στην εκπομπή του Mega, «Όλα για την υγεία μου» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παραθέτοντας τα μυστικά της μακροζωίας: η τροφή, η κίνηση και ο καλός ύπνος. 

«Ο άνθρωπος πρέπει να γυμνάζεται και να περπατά. Και σε μεγάλη ηλικία να περπατά έστω και λίγο, μέσα στο σπίτι» επισημαίνει ο Κων. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος όχι μόνο περπατά, αλλά τρώει και πολλά ωμά λαχανικά και κυρίως αγκινάρα, η οποία «κάνει καλό μεζέ για τσικουδιά και κρασί» όπως λέει. Του αρέσει το καλό φαγητό, θεωρεί τον εαυτό του "καλοφαγά" αλλά τρώει με μέτρο. Το κυρίως φαγητό του είναι το μεσημεριανό, ενώ το βράδυ αρκείτε σε μικρές ποσότητες. Επίσης, έχει σε εκτίμηση το λάδι και το μέλι.

Τονίζει τη σημασία που έχει ο καλός ύπνος, και την αδυναμία του για λίγο ύπνο το μεσημέρι.

Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, αποφεύγει το τσιγάρο. Κάπνιζε, αλλά το έχει κόψει εδώ και 60 χρόνια. Πλέον δεν καπνίζει συστηματικά και το ελέγχει. Θεωρεί πάντως το κάπνισμα μια ιδιαίτερα βλαβερή και επικίνδυνη συνήθεια και δεν το συνιστά, γιατί πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο να το κοντρολάρεις.

Επισημαίνει ακόμη, ότι είναι ζωτικής σημασίας να κάνει κανείς προληπτικούς ελέγχους (τσεκ-απ) και να μην φοβάται τους γιατρούς, ενώ θεωρεί ελιξίριο ζωής το χαμόγελο.

«Αγαπώ την ζωή, καθώς και τις μικρές χαρές της ζωής, τις οποίες συνήθως περιφρονούμε» τονίζει ο Κων. Μητσοτάκης.

Όσο για τον θάνατο; «Είναι καλοδεχούμενος» απαντά, αλλά προσθέτει: «Αρκεί να με βρει όρθιο και δυνατό. Το μόνο που δεν θέλω είναι να είμαι σακάτης, κακομοίρης, άθλιος» λέει.

Βίντεο:
http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=27377&subid=2&pubid=32192313

Πηγές:
http://www.megatv.com και http://www.ethnos.gr 19.10.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου