31 Οκτωβρίου 2013

Το μήνυμα Γλέζου

Στην έλλειψη αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος αναφέρεται σε κύριο άρθρο του "το Βήμα". Με αφορμή όμως χθεσινή επισήμανση του Μανόλη Γλέζου, ο αρθρογράφος επικεντρώνει τα πυρά του κυρίως στην αντιπολίτευση, η οποία ενώ φιλοδοξεί να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη "δεν διστάζει να υιοθετεί τις χειρότερες λαϊκίστικες συνταγές που μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών", όπως αναφέρει.

Αναδημοσιεύουμε, 
παρά την μονομερή κριτική που ασκεί, το σχετικό άρθρο στη συνέχεια:

Το μήνυμα Γλέζου

Eίναι κοινή διαπίστωση ότι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της χώρας είναι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Ακόμα και σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, με καταγεγραμμένη τη δυσπιστία και την οργή των πολιτών εξακολουθούν να επιβιώνουν οι ίδιες νοοτροπίες, οι ίδιες συμπεριφορές που μας οδήγησαν ως εδώ. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι διαρκείς δυσκολίες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, παρά τη θετική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, οφείλονται ακριβώς στην αμφισβήτηση που υπάρχει για την αξιοπιστία της και στην αμφιθυμία πολλών υπουργών να εφαρμόσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει.

Ακόμα χειρότερα είναι βέβαια τα πράγματα στην αντιπολίτευση, που προκειμένου να πριονίσει πολιτικά την κυβέρνηση δεν διστάζει να υιοθετεί τις χειρότερες λαϊκίστικες συνταγές που μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Με περισσή ευκολία υπόσχεται στους πάντες τα πάντα, ενώ επιχειρεί με κάθε τρόπο να υπονομεύσει όχι μόνο την αξιοπιστία της κυβέρνησης, αλλά της χώρας.Υπόσχεται την επιστροφή στην παλιά καλή εποχή του πελατειακού κράτους, αδιαφορώντας για το που θα βρεθούν τα λεφτά και αγνοώντας ότι οι πολίτες, ένα σημαντικό μέρος τους τουλάχιστον, δεν πείθονται από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Η χθεσινή επισήμανση ενός ιστορικού στελέχους της αριστεράς του Μανόλη Γλέζου, ότι ο Σύριζα δεν πείθει τον κόσμο για τις εξαγγελίες του, γιατί δεν εξηγεί που θα βρει τα αναγκαία λεφτά, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος του. Ένα μήνυμα όμως που φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιληφθούν αφού προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν και να το αγνοήσουν. Προτιμούν την εύκολη αντιπολίτευση των ανέξοδων υποσχέσεων, από τη δύσκολη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας μιας υπεύθυνης και ρεαλιστικής πολιτικής. Ούτε η χώρα, ούτε οι πολίτες που βασανίζονται από την κρίση, αντέχουν όμως πλέον πυροτεχνήματα και φρούδες ελπίδες που θα καταρρεύσουν σε λίγες βδομάδες. Ιδιαίτερα από κόμματα που φιλοδοξούν να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη, να ανατρέψουν παλιές συνήθειες και λαϊκίστικες μεθοδεύσεις και πρακτικές που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα...

______________
Αναδημοσίευση από: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=537172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου