22 Οκτωβρίου 2013

Λουξεμβούργο: Συμμαχία για να «εκθρονίσουν» τον Γιούνκερ

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, τα κόμματα των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων δρομολόγησαν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με απώτερο στόχο να "εκθρονίσουν" τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου, την οποία ασκεί ανελλιπώς για 18 χρόνια. 

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος (DP) Ζαβιέ Μπέτελ ενημέρωσε το βράδυ της Δευτέρας τους δημοσιογράφους πως η εκτελεστική επιτροπή του κόμματός του, του έδωσε «εντολή» να ξεκινήσει τις βολιδοσκοπήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα τρία κόμματα.

Παράλληλα, και η εκτελεστική επιτροπή των Σοσιαλδημοκρατών (LSAP) αποφάσισε επίσης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Φιλελευθέρους και τους Πράσινους.

Από κοινού τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 32 από τις 60 έδρες του Κοινοβουλίου. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα του Γιούνκερ, μολονότι έχασε αρκετή από τη δύναμή του στις χθεσινές εκλογές, πρώτευσε ξανά στην αναμέτρηση, συγκεντρώνοντας 23 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιούνκερ, που είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ΕΕ, έπειτα από 18 συναπτά χρόνια στο τιμόνι της χώρας του, αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές (κανονικά εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν το 2014) έπειτα από το πλήγμα που επέφερε στην αξιοπιστία της κυβέρνησης συνασπισμού που είχε σχηματίσει με τους Σοσιαλδημοκράτες νωρίτερα φέτος ένα σκάνδαλο παρακολουθήσεων με επίκεντρο τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους.

Στις εκλογές της Κυριακής οι Χριστιανοδημοκράτες (CSV) του Γιούνκερ συγκέντρωσαν ποσοστό 33,68%, που τους δίνει μεν την πρωτοκαθεδρία στη Βουλή, αλλά αποτελεί μία σημαντική εκλογική υποχώρηση εν σχέσει προς το 38% που είχαν κερδίσει στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Τώρα, το διακύβευμα είναι εάν το CSV θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι αποκόμισαν τα σημαντικότερα εκλογικά κέρδη χθες, φθάνοντας στο 18,25% από το 15% που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές. Με βάση τα ποσοστά, μία τέτοια συμμαχία θα ήλεγχε τις 36 από τις 60 έδρες του Κοινοβουλίου.

Ως εναλλακτική λύση προβάλλει μία τρικομματική συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, που θα εξασφάλιζε μία πλειοψηφία 32 εδρών στο Σώμα. Η ιδέα για μία τέτοια συμμαχία προωθείται ένθερμα από τους Σοσιαλδημοκράτες (οι οποίοι έπεσαν στο 20,28% από το 21,5% του 2009). Οι Πράσινοι στις εκλογές συγκέντρωσαν το 10,13%.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Κλοντ Μάις άφησε χθες ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας πως «δεν εξαρτώνται τα πάντα από το τι μου αρέσει εμένα. Εξαρτώνται από το εάν είμαστε εμείς ικανοί να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, τις πολιτικές αξίες στα επόμενα χρόνια».

______________-
Πηγή: http://www.ethnos.gr 21.10.2013

1 σχόλιο:

  1. Από ότι διαβάζω σήμερα, φαίνεται ότι ήρθαν σε συμφωνία οι Σοσιαλδημοκράτες (LSAP), το Φιλελεύθερο Κόμμα (DP) και οι Πράσινοι, για το σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας. Πιο πιθανός να διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην πρωθυπουργία είναι ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Ξαβιέ Μπέτελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή