10 Οκτωβρίου 2013

Alpha Bank: Όλος ο κόσμος βλέπει την Ελλάδα ως ευκαιρία

Και κάποιες αισιόδοξες νότες,  μέσα στα απίστευτα σενάρια καταστροφής που καθημερινά μας βομβαρδίζουν, από την Alpha Bank σήμερα. 
Την ώρα που οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας βελτιώνονται, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να θεωρείται απολύτως εφικτή, αναφέρουν οι αναλυτές της Τράπεζας και συμπληρώνουν ότι θα πρέπει να σταματήσει πλέον η απίστευτη μιζέρια της ιδεολογίας του συνεχούς "κουρέματος". Τονίζουν ακόμη πως "όλος ο κόσμος βλέπει σήμερα την Ελλάδα ως ευκαιρία για επενδύσεις και ως οικονομία σταθεροποιημένη και διεθνώς ανταγωνιστική που βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δυναμικής ανάπτυξης". 

«Η χώρα εισέρχεται επιτέλους στον αστερισμό των πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων», σημειώνει, στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο, η Alpha Bank που μελετώντας το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2014 και παρά τις δυσμενέστερες των αναμενομένων εξελίξεις στις επιστροφές φόρων, στη φορολογία των ακινήτων και στις δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη - τις οποίες και λαμβάνει, εντούτοις υπ'όψιν - προβάλει την αισιόδοξη εκτίμηση πως δεν αποκλείεται το πρωτογενές πλεόνασμα - που αποτελεί γεγονός ήδη από το 2013 - να υπερβεί τις προβλέψεις και να διαμορφωθεί σε μεγαλύτερα επίπεδα.

«Οι εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων που παρουσιάζονται στο προσχέδιο επιβεβαιώνουν την από καιρού διατυπωμένη εκτίμησή μας για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνηση από το 2013», λένε οι αναλυτές της Alpha Bank και υπενθυμίζουν πως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πράγματι ανακοινώθηκε (0,2% του ΑΕΠ το 2013) υποεκτιμά ουσιαστικά αυτό το επίτευγμα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 2,84 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ) το 2014, η επίτευξη του οποίου (και μάλιστα άνω του 1,6% του ΑΕΠ) θα πρέπει να θεωρείται απολύτως εφικτή, την ώρα που οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας να βελτιώνονται ταχέως.

Γενικά, συμπεραίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, «από εδώ και πέρα η ανάπτυξη της χώρας δεν είναι δυνατή με κινητήριο μοχλό τις κρατικές δαπάνες και τα κρατικά ελλείμματα. Αντίθετα, θα πρέπει το κράτος να διατηρεί κάποιο πλεόνασμα για να ανακτήσει την αξιοπιστία του διεθνώς. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στον ιδιωτικό επιχειρηματικό και τραπεζικό τομέα να χρηματοδοτηθεί για να προωθήσει τις αναγκαίες επενδύσεις για αύξηση των εξαγωγών, υποκατάσταση εισαγωγών και αύξηση της εγχώριας διεθνώς ανταγωνιστικής απασχόλησης».

Οι αναλυτές τονίζουν επίσης, πως θα πρέπει να σταματήσει πλέον η απίστευτη μιζέρια της ιδεολογίας του συνεχούς «κουρέματος» του ήδη δραστικά «κουρεμένου» και αναδιαρθρωμένου χρέους της χώρας μας, ή της αναστολής της πληρωμής των ήδη δραστικά μειωμένων τόκων επί αυτού του χρέους, διότι αυτό αποτελεί σήμερα τον πιο επικίνδυνο μηχανισμό υπονόμευσης της προσπάθειας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Και συμπληρώνουν οι αναλυτές της Τράπεζας: «Όλος ο κόσμος βλέπει σήμερα την Ελλάδα ως ευκαιρία για επενδύσεις και ως οικονομία σταθεροποιημένη και διεθνώς ανταγωνιστική που βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δυναμικής ανάπτυξης. Πρέπει να πασχίζουμε να τους αποδείξουμε ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα και με τη δημοσιονομική προσαρμογή και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Το όφελος για τη χώρα θα είναι μεγάλο, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσει να βελτιώνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών (εγχώριων και ξένων) στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

«Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να πεισθούν τα εγχώρια νοικοκυριά (που ακόμη βομβαρδίζονται και απειλούνται με απίστευτα σενάρια καταστροφής) ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και αναδιαρθρώνεται και ότι έχει τώρα σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση» προσθέτουν ακόμη οι αναλυτές της Alpha Bank.

_______________
Πηγές: Οικονομικό δελτίο της Alpha Bank και http://www.kerdos.gr στις 10.10.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου