27 Οκτωβρίου 2013

Αφίσες του έπους του 1940

 Μετά το ξέσπασμα του πολέμου του 1940 πολλοί ζωγράφοι και χαράκτες φιλοτέχνησαν σχέδια και αφίσες του ηρωικού έπους, με στόχο την εμψύχωση του ελληνικού στρατού και λαού. 

Ορισμένα από τα έργα αυτά (από τους Κώστα Γραμματόπουλο, Γιώργο Γουναρόπουλο, Βάσω Κατράκη και Τάσσο) στη συνέχεια: 

Η αφίσα πάνω αριστερά είναι του Κώστα Γραμματόπουλου.

του Κώστα Γραμματόπουλου

του Κώστα Γραμματόπουλου
Ο Κώστας Γραμματόπουλος ήταν Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης (Αθήνα, 1916 - Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2003). Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα εκλέχθηκε καθηγητής χαρακτικής στην ίδια σχολή. Είναι αυτός που φιλοτέχνησε πολλές αφίσες για τον πόλεμο του 1940 (καθώς αργότερα και τις εικόνες για το Αλφαβητάριο του 1955 με τον Μίμη και την Λόλα).

του Γιώργου Γουναρόπουλου
Ο Γιώργος Γουναρόπουλος (Σωζόπολη, στη Μαύρη Θάλασσα, 22 Μαρτίου 1889 – Αθήνα, 17 Αυγούστου 1977) ήταν Έλληνας ζωγράφος της Γενιάς του Τριάντα, ο οποίος διακρίθηκε για τους ιδιαιτέρως ονειρικούς του πίνακες. Από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και μέχρι το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε επανειλημμένα στον Ελληνικό Στρατό. Την περίοδο εκείνη φιλοτέχνησε προσωπογραφίες στρατιωτικών και πολεμικές σκηνές, όπως και πολλοί άλλοι ζωγράφοι της εποχής του.

της Βάσω Κατράκη
Η Βάσω Κατράκη (Αιτωλικό, 5 Ιουλίου 1914 – Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 1988) ήταν Ελληνίδα ζωγράφος και κυρίως διακεκριμένη χαράκτρια. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η χαρακτική της συνδυάζει την προσήλωσή της στην πραγματικότητα και την έμφαση στα εξπρεσσιονιστικά στοιχεία.

του Τάσσου (χαρακτικό)

του Τάσσου
Ο Τάσσος (πραγματικό όνομα Αναστάσιος Αλεβίζος: Λευκοχώρα Μεσσηνίας, 1914 – Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 1985) ήταν διακεκριμένος έλληνας χαράκτης. Το 1930, σε ηλικία δεκαέξι ετών, έγινε δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940, ο Τάσσος φιλοτέχνησαν προπαγανδιστικές αφίσες για την εμψύχωση του ελληνικού λαού. Στα χρόνια της Κατοχής, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στο ΕΑΜ Καλλιτεχνών, για να συνεχίσει την (παράνομη πλέον) δημιουργία προπαγανδιστικού υλικού κατά των κατακτητών.

_____________________
Πηγές (κείμενα): http://el.wikipedia.org
Φωτογραφίες από: http://pheidias.antibaro.gr και http://ellas2.wordpress.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου