28 Μαΐου 2014

Απλή αναλογική; Να η ευκαιρία!

Αφηρημένες ...Σκέψεις 

Ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των μικρών κομμάτων, η καθιέρωση ως μόνιμου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, θα είχε τώρα πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί αν το κόμμα που συγκυριακά ίσως θεωρεί ότι κατέχει την πρώτη θέση, ειλικρινά το αποδεχόταν.

Όμως, στην την κίνηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να θέσει θέμα κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντιπροτείνει την συνταγματική κατοχύρωση της απλής και άδολης αναλογικής (και όχι απλώς για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών), εμφανιζόμενος κατ' αρχήν συνεπής με τις "πάγιες" αρχές του, θέτει στη συνέχεια όρους τέτοιους που εν γνώσει του δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί. Ουσιαστικά απορρίπτει ευσχήμως την όποια συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, γιατί απλούστατα θεωρεί ότι στην παρούσα φάση δεν είναι προς το συμφέρον του.

Συγκεκριμένα, η αρχική θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένης», τροποποιήθηκε από τον βουλευτή και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη, ο οποίος (μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 για το bonus των εδρών) είπε μεταξύ άλλων: «...να φέρουν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή και να παραιτηθεί η κυβέρνηση, διότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση».

Φυσικά σε καμιά περίπτωση, με τη θέσπιση του νέου εκλογικού νόμου, δεν πρόκειται να παραιτηθεί η Κυβέρνηση, καθώς αυτό θα συνιστούσε παραδοχή της ότι βρισκόταν στην εξουσία "καταχρηστικά", ελέω ενός παλαιού "καλπονοθευτικού" εκλογικού νόμου.

Έτσι λοιπόν η μυωπική πολιτική, όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, των κομμάτων εξουσίας (τώρα πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει βάσιμα με την εξουσία), θα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη και
η ευκαιρία για την πάγια καθιέρωση της απλής αναλογικής το πιθανότερο είναι να χαθεί...

Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου