29 Μαΐου 2014

Μηνύματα και για την Κεντροαριστερά

Αφηρημένες ...Σκέψεις

Ίσως τώρα, μετά τις ευρωεκλογές και τα ξεκάθαρα μηνύματα πους αυτές έστειλαν, να είναι η ώρα για την ανασυγκρότηση της "κεντροαριστεράς" με τη δημιουργία μιας και μόνο καινούργιας παράταξης, που θα εκπροσωπεί το πλήθος των πολιτών που κινούνται στον ευρύ αυτό χώρο.

Η παραίτηση του Φώτη Κουβέλη μετά τη δραματική συρρίκνωση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές και η αναμενόμενη διάλυση του κόμματός του, μπορούν να δράσουν καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ΠΑΣΟΚ, μπορεί στις ευρωεκλογές να απέφυγε συγκυριακά την κατάρρευσή του, λόγω της εμφάνισής του ως "Ελιά" αλλά και του εκβιαστικού διλήμματος που έθεσε ο αρχηγός του (ψηφίστε μας ή ρίχνω την κυβέρνηση), αλλά το κόμμα αυτό δεν μπορεί να έχει διάρκεια. Έχει ενοχοποιηθεί και καταδικαστεί αμετάκλητα στη συνείδηση των πολιτών. Η τυχόν εμμονή κάποιων στελεχών του στην αυτονομία του (είτε ως ΠΑΣΟΚ είτε ως Ελιά) μόνο αυτοκαταστροφική μπορεί να αποδειχθεί.

Το "Ποτάμι", μετά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του στις ευρωεκλογές, και το μάλλον κεντροαριστερό του στίγμα, μπορεί να δώσει τον απαιτούμενο αέρα της ανανέωσης (και έχει πολύ) και να συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της κενρτοαριστεράς σε μια ενιαία παράταξη.

Ίσως το μεγάλο πρόβλημα να παραμένει η φιλοδοξία του Βενιζέλου να ηγηθεί της όλης προσπάθειας, λειτουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο αποτρεπτικά στο πλήθος των ικανών στελεχών του χώρου αλλά και των εν δυνάμει ψηφοφόρων του. Αν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν διατεθειμένος να αποδεχτεί την σκληρή για αυτόν πραγματικότητα και να παραμερίσει τις ηγεμονικές του τάσεις θα διαδραμάτιζε ένα θετικό ρόλο.

Γιατί, νέα πρόσωπα, ικανά και άφθαρτα (και υπάρχουν πολλά) θα πρέπει να ηγηθούν της όλης προσπάθειας ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς τώρα, φτάνει οι φιλοδοξίες των παλιών και φθαρμένων να μην τους κλείσουν το δρόμο...

Takis Ant για το afirimeno.com
Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου