22 Μαΐου 2014

Γιατί η Ελλάδα μοιάζει χαμένη υπόθεση...

Μια σύντομη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων της περασμένης Κυριακής, από τον Κώστα Στούπα και μια εκτίμηση γιατί, κατά την άποψή του, η Ελλάδα μοιάζει χαμένη υπόθεση. Από το capital.gr, στη συνέχεια:

Γιατί η Ελλάδα μοιάζει χαμένη υπόθεση...
του Κώστα Στούπα

Τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής αποτυπώνουν μια κοινωνία ρευστή, μεταβατική, πολυκατακερματισμένη και σε σύγχυση. Από τα μεγάλα κόμματα εξουσίας κανένα δεν μπορεί να ισχυριστεί πως νίκησε, αλλά κανένα δεν έχασε οριστικά τη μάχη.

Η Νέα Δημοκρατία έδειξε αντοχή σε όλη τη χώρα, αξιοθαύμαστη στην περιφέρεια για κόμμα που κυβέρνησε στην πιο δύσκολη περίοδο για τη χώρα μετά τον πόλεμο χωρίς υποτυπώδες εθνικό σχέδιο.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια καταποντίστηκαν, ενώ στην Αττική και το Δήμο Αθηναίων η πρώτη και η δεύτερη θέση δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα ποσοστά του κόμματος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η διαπίστωση για το ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικότερη και είναι φανερή εδώ και πολλούς μήνες: Χτύπησε «ταβάνι» και παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και διαρροών... Έχουμε ξαναγράψει για την θεωρία του ποδηλάτου που ισχύει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν δεν ανεβαίνει θα χάσει την ισορροπία. Μόλις γίνει αντιληπτό πως χάνει την ισορροπία θα καταρρεύσει πάραυτα...

Ο πρώτος γύρος κατέδειξε πως το πρόβλημα της χώρας είναι η προοπτική ακυβερνησίας που δημιουργεί ο πολυκερματισμός και η σύγχυση που έχει προκαλέσει η δημαγωγία των πολιτικών.

Το ζητούμενο είναι ο ριζικός μετασχηματισμός του μεταπολιτευτικού πολιτικού τοπίου χωρίς να χρειαστεί να καταρρεύσει η χώρα.

Λόγω της δημαγωγίας, το ΠΑΣΟΚ με το λεφτά υπάρχουν, η ΝΔ με τα Ζάππεια και ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστροφή σε επίπεδα μισθών και συντάξεων 2008 με ένα νόμο ένα άρθρο, η ελληνική κοινωνία δεν έχει κατανοήσει τα αίτια της ελληνικής χρεοκοπίας και άρα δεν μπορεί να επινοήσει την έξοδο διαφυγής από αυτήν.

Το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο κάλυψε τα αίτια του ελληνικού προβλήματος, αποδίδοντας τις ευθύνες σε συνωμοσίες, ψεκασμούς και Γερμανούς κατακτητές...

Όπως γράφουμε πολλούς μήνες τώρα (και αντιδρούν τα παπαγαλάκια της αριστεράς στο διάλογο πως κάνουμε προπαγάνδα), το πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής είναι πως τα δυο μεγάλα κόμματα φαίνεται να διατηρούν δύναμη περί του 20-25% κάτω από τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών.

Τα δυο μεγάλα κόμματα απέχουν σημαντικά σε απόψεις.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια πλειοψηφία ικανή να προτείνει, να συμφωνήσει ή έστω να δείξει ανοχή σε ένα σχέδιο σταθερού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Μερικά κόμματα που θα συνθέτουν αυτή την πλειοψηφία και κόμματα που θα εναλλάσσονται στην εξουσία, χωρίς να αλλάζει το πλαίσιο διακυβέρνησης και η ηγεσία της δημόσιας διοίκησης.

Στην Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση μείωσης φορών, γραφειοκρατίας, δαπανών για να μπορέσει να πάρει η οικονομία εμπρός και να μειωθεί η ανεργία στον ορατό ορίζοντα. Η ΝΔ δείχνει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αλλά οι πελατειακοί της δεσμοί και η εκλογική πίεση από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ την καθηλώνουν στην παρακμή και το αδιέξοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και με τη σημερινή του σύνθεση και δομή είναι αδύνατο να καταλάβει τι συμβαίνει και πως λειτουργεί η οικονομία...

Το πρόβλημα που αναδύεται είναι η άνοδος της ΧΑ η οποία μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα μπορεί να αποκτήσει νέα δυναμική. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η πίεση που δέχονται οι λαϊκές συνοικίες της πρωτεύουσας από την παρουσία ξένων έχει καταλυτική επίδραση...

Η πίεση που δέχεται η Ευρώπη από την εισροή ξένων θα αφήσει το αποτύπωμά της και στις Ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής. Το πολιτικό σύστημα και κυρίως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ θα πρέπει να ρίξουν βάρος στη βελτίωση της αστυνόμευσης και τον αυστηρό έλεγχο της παρουσίας αλλοδαπών. Τα σύνορα θα πρέπει να σφραγιστούν και όσοι ξένοι αποκτούν δικαίωμα εισόδου, εργασίας και μόνιμης παραμονής στη χώρα με αυστηρά κριτήρια, σε εύλογο χρόνο να αποκτούν πολιτικά δικαιώματα.

Ένα βασικό ζητούμενο σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής, δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ θα προηγούνται με 2-3% κάτω από τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών, αλλά το ποσοστό που θα φτάσει η Χ.Α. και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την άνοδο των ακροδεξιών όπως π.χ. στη Γαλλία το κόμμα της Λεπέν θα έρθει πρώτο...

Πηγή:www.capital.gr 22.05.2014
Γιατί η Ελλάδα μοιάζει χαμένη υπόθεση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου