10 Μαΐου 2015

Το πόρισμα Αλαμουντίν Κλούνι για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

«Ή τώρα ή ποτέ... H ώρα (της διεκδίκησης) έχει έρθει...». Σε αυτό το εμφατικό συμπέρασμα καταλήγουν οι τρεις διάσημοι δικηγόροι του Λονδίνου, Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, στο απόρρητο νομικό σημείωμα που έχουν συντάξει σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στο δεκασέλιδο σημείωμα που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή», έχουν δοθεί οι πρώτες απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα μιας ενδεχόμενης προσφυγής, δηλαδή: «Σε ποιο δικαστήριο, με τι κόστος και με τι προοπτικές επιτυχίας». 

Στο σημείωμα αυτό, αναλύονται ουσιαστικά πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις: η προσφυγή σε δικαστήριο στην Ελλάδα, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Από αυτές, η προσφυγή στις ΗΠΑ δεν θεωρείται πλέον πιθανή. 

Η επιλογή μιας από τις δύο διεκδικήτριες χώρες έχει αρνητικά, για ευνόητους λόγους: Μια -σχεδόν σίγουρη- θετική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου θα ήταν «δώρο άδωρον» ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού η βρετανική πλευρά δεν έχει καμία υποχρέωση να την ακολουθήσει. Όσον αφορά την Αγγλία, καταλήγουν πως η προσφυγή εκεί θα είχε μικρή πιθανότητα επιτυχίας (15%) και τεράστιο κόστος, το οποίο θα πρέπει να επωμιστεί ο χαμένος.

«Τόσο η Αγγλία όσο και η Ελλάδα σέβονται τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου», τονίζουν οι δικηγόροι. Επιπλέον, σημειώνουν πως το συγκεκριμένο δικαστήριο (στη Χάγη) ασχολήθηκε στο παρελθόν με την υπόθεση Καμπότζης εναντίον Ταϊλάνδης και συγκεκριμένα με τον ινδουιστικό ναό Preah Vihear στα σύνορα των δύο χωρών, ο οποίος είχε καταληφθεί από την Ταϊλάνδη, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν και ορισμένα γλυπτά. Η δικαίωση της Καμπότζης δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο υπέρ της ελληνικής πλευράς ενώ σημαντική για την Ελλάδα θεωρείται η δυνατότητα το συγκεκριμένο δικαστήριο να ζητήσει «συμβουλευτική αρωγή» από τη γενική συνέλευση της UNESCO, η οποία χάρη στις επίμονες διπλωματικές προσπάθειες της ελληνικής αποστολής τα τελευταία χρόνια διάκειται ιδιαίτερα φιλικά προς το ελληνικό αίτημα.

Η τελευταία εναλλακτική που εξετάζεται στο νομικό σημείωμα είναι μια «ευρωπαϊκή λύση» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Οι 47 δικαστές από τα κράτη-μέλη είναι πολύ πιθανό να είναι «φιλικοί» προς της Ελλάδα. Είναι αναμφισβήτητο, ισχυρίζονται οι δικηγόροι, πως τα Μάρμαρα βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής ταυτότητας ως σύμβολο Ιστορίας και πολιτισμού.

«Οι Βρετανοί συμμορφώνονται με τους διεθνείς νόμους... Η ελληνική κυβέρνηση ποτέ μέχρι σήμερα δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την “αχίλλειο πτέρνα”. Πρέπει να προχωρήσετε νομικά - αν δεν το κάνετε στο προσεχές μέλλον, η ευκαιρία μπορεί να χαθεί λόγω παραγραφής ή και άλλων νομικών κωλυμάτων», καταλήγουν.

Στόχος των δικηγόρων είναι, αφού η ελληνική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει, να κοινοποιηθεί μια εκδοχή της νομικής μελέτης στη βρετανική κυβέρνηση και στο Βρετανικό Μουσείο μαζί με μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας επιστροφή των Γλυπτών. Εάν αρνηθούν, τότε θα ξεκινήσει επίσημα νομική διεκδίκηση. Πρώτο βήμα, να κατατεθεί από τον Ελληνα πρωθυπουργό το αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Οι τρεις δικηγόροι είχαν αποδεχθεί πρόσκληση να έρθουν στην Ελλάδα στα τέλη Ιανουαρίου, κάτι που αναβλήθηκε λόγω εκλογών. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι δικηγόροι όταν έμαθαν πως ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης αναμένει τη μελέτη τους, του διεμήνυσαν πως είναι διατεθειμένοι ανά πάσα στιγμή να έρθουν στην Αθήνα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα διά ζώσης. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 10.05.2015
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο: Το πόρισμα Αλαμουντίν για τα Μάρμαρα






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Την απογοήτευσή του για την δήλωση του Νίκου Ξυδάκη σχετικά με την υπόθεση της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, εξέφρασε με δήλωσή του ο David Hill, πρόεδρος του διεθνούς συνδέσμου για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα. Σε επιστολή του, ο κ. Hill επισημαίνει πως ο κ. Ξυδάκης απορρίπτει τη λύση δια της νομικής οδού, πριν καν ακούσει τις συμβουλές που έχουν να του προσφέρουν οι Βρετανοί δικηγόροι. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή