8 Μαΐου 2015

Podemos: στροφή προς τον ρεαλισμό

Τρίτο, με ποσοστό 16,5% (από 23,9% τον Ιανουάριο), θα ερχόταν το νεοεμφανισθέν κόμμα Podemos αν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας θα ήταν ο νικητής με 25,6% των ψήφων, ενώ οι σοσιαλιστές θα καταλάμβαναν τη δεύτερη θέση με 24,3%.
Το επίσης νεοπαγές Ciudadanos θα καταλάμβανε την τέταρτη θέση με 13,8%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο από το 3,1% που ήταν το ποσοστό του πριν από τρεις μήνες.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, είναι πως το Podemos από κόμμα διαμαρτυρίας μετεξελίσσεται σταδιακά σε πιο ρεαλιστικό σχηματισμό, εγκαταλείποντας τον αρχικό του ριζοσπαστισμό. Αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Καθημερινή, παρουσιάστηκε από τον ηγέτη του κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, το προκαταρκτικό του μανιφέστο με έμφαση στο κοινωνικό κράτος, απαλείφοντας όμως κάποιες από τις αρχικές του δεσμεύσεις. Το σχέδιο υπόσχεται ένα πακέτο διάσωσης των πολιτών, το οποίο απαρτίζεται από κοινωνικά μέτρα, με στόχο την ενίσχυση φτωχών και εργαζόμενων. Μεταξύ των δεσμεύσεών του και η αναστολή των κατασχέσεων, η καθολική ιατρική περίθαλψη και η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, τομείς που επλήγησαν από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, το πρόγραμμα προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για μία πιο οικολογικά βιώσιμη οικονομία, την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ποδέμος εγκατέλειψαν σιωπηρά κάποιες από τις αρχικές πολιτικές τους, όπως τη θέσπιση καθολικού ελάχιστου εισοδήματος για νοικοκυριά χωρίς έσοδα ή την άρνηση αποπληρωμής του ισπανικού χρέους. «Υπάρχει μία σαφής στροφή προς το κέντρο», σχολίασε ο Αντόνιο Ρολντάν της Eurasia Group, ενός think tank με έδρα το Λονδίνο. Οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν ότι η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία επηρέασε τις επιδόσεις του Podemos. «Καλύτερα να μην αναφέρετε την Ελλάδα» είναι η συμβουλή τους. 

Πηγή: www.kathimerini.gr
Οι δυσκολίες του ΣΥΡΙΖΑ «συνετίζουν» το «Ποδέμος»






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου