28 Ιουλίου 2015

Με περιορισμούς αναμένεται η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε σήμερα την τελική της εισήγηση και αποδέχεται να επιβληθούν προσωρινοί περιορισμοί στην διακίνηση "παλαιού" χρήματος από τους Έλληνες επενδυτές για την αγορά μετοχών, ενώ οι συναλλαγές των ξένων επενδυτών θα είναι ελεύθερες.

Πρακτικά η χρηματιστηριακή αγορά αναμένεται να ξεκινήσει (την Πέμπτη ή την προσεχή Δευτέρα) με αποκλεισμένους τους εγχώριους επενδυτές που δεν θα μπορούν να μεταφέρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους στις ελληνικές τράπεζες για αγορά μετοχών. Θα μπορούν να αγοράσουν μετοχές μόνο με νέο χρήμα, είτε κεφάλαια που θα μεταφέρουν από το εξωτερικό ή βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, τα πιστωτικά υπόλοιπα των κωδικών τους, μερίσματα κλπ. 

Οι χρηματιστές αντιδρούν στις ρυθμίσεις αυτές και τονίζουν ότι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών, η οποία και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η χρηματιστηριακή αγορά θα πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της και την αποτελεσματική διαμόρφωση των τιμών των μετοχών.

Ειδικότερα ο ΣΜΕΧΑ υπογραμμίζει ότι είναι αντίθετος σε οποιουδήποτε είδους περιορισμούς στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία των τιμών των εισηγμένων εταιριών, στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ και των ασφαλιστικών ταμείων όπου ένα μέρος της περιουσίας τους είναι επενδυμένο σε εισηγμένους τίτλους, καθώς και στο σύνολο της αξιοπιστίας του εγχώριου χρηματοοικονομικού μοντέλου.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο παραμένει κλειστό από τις 29 Ιουνίου, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και η τραπεζική αργία.

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Τελικά την Δευτέρα 3 Αυγούστου, θα επαναλειτουργήσει με περιορισμούς φυσικά το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τη σχετική απόφαση μπορείτε να τη βρείτε και στο: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26502&subid=2&pubid=113636798

    ΑπάντησηΔιαγραφή