25 Οκτωβρίου 2015

Τσουχτερός Λογαριασμός για 8 ταβέρνες στον Σχινιά

Τσουχτερός διαφαίνεται ότι θα είναι ο λογαριασμός που θα κοπεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με παραλήπτρια την Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται μέχρι το τέλος του μήνα να δώσει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και 16 (!) χρόνια στην κατεδάφιση οκτώ αυθαίρετων ταβερνών στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ στην Καθημερινή.

Η υπόθεση των οκτώ αυθαιρέτων κτισμάτων στην παραλία του Σχινιά (στον δήμο Μαραθώνα) είναι γνωστή. Οι ταβέρνες έχουν ανεγερθεί σε αναδασωτέα έκταση και έχουν κριθεί κατεδαφιστέες από το 1999. Παρ’ όλα αυτά όμως συνέχισαν και συνεχίζουν με διάφορους τρόπους να λειτουργούν... 

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, εκτιμά ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο ελιγμών. «Το θέμα των αυθαιρέτων στον Σχινιά έχει κλείσει εδώ και 20 χρόνια. Επιτέλους, πρέπει να εκτελεστούν οι αποφάσεις κατεδάφισης... Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της». 

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν εναγωνίως πόρους για την κατεδάφιση, αν βέβαια δεν τους σταματήσει για ακόμα μια φορά μια τροπολογία, ή... ένα τηλεφώνημα.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει (ακόμα) καταθέσει τα όπλα. Οπως αναφέρει στην «Καθημερινή» η εκτελούσα χρέη γενικού γραμματέα Πόπη Καρδαμίτση, για την κατεδάφιση των 8 ταβερνών απαιτούνται περίπου 350.000 ευρώ (!), εκ των οποίων η υπηρεσία διαθέτει το 1/3. «Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος (σ.σ. την ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων) για την εξασφάλιση του υπόλοιπου ποσού. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση το γρηγορότερο δυνατόν» αναφέρει.

Και ο χρόνος κυλά... Στις 26 Οκτωβρίου το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποια μέτρα έλαβε για την κατεδάφιση των παράνομων κτιρίων στον Σχινιά. Η εκκίνηση της διαδικασίας παραπομπής της χώρας είναι πλέον θέμα χρόνου. Το ζητούμενο είναι να μη χρειαστεί να συρθεί η χώρα στο Ευρωδικαστήριο, για να καταφέρει τελικά το κράτος... να κατεδαφίσει οκτώ κτίσματα.

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 25.10.2015
Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή στο:
Λογαριασμός για 8 ταβέρνες στον Σχινιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου