18 Οκτωβρίου 2015

Η μεταφορά νερού από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο

Η μεταφορά νερού από την Τουρκία στη βόρεια Κύπρο και η ανάπτυξη της κατεχόμενης περιοχής θα εξουδετερώσει την ε/κ θέση πως τον πρώτο λόγο στις περιουσίες έχουν οι ιδιοκτήτες. Αυτή είναι η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο, που ετοιμάσθηκε μετά την απόφαση της Άγκυρας για το λεγόμενο έργο του αιώνα, σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο". 
Με βάση τη θέση που διατυπώνεται, με το νερό θα αλλάξουν οι αξίες των περιουσιών και θα αποκτήσει πλεονέκτημα ο σημερινός χρήστης. Παράλληλα, προβλέπεται γενικότερα ανάπτυξη της οικονομίας των κατεχομένων και ειδικότερα της γεωργίας και του τουρισμού. 
Ο εκ των συμβούλων του τότε κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, Serden Hoca, σε απόρρητο σημείωμά του (Σεπτέμβριος 2011), το οποίο συντάχθηκε με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, υποστήριξε πως το θέμα του νερού μπορεί να αξιοποιηθεί και στις συζητήσεις για το Κυπριακό και ιδιαίτερα στο Περιουσιακό. Μέσα από το σημείωμα προκύπτει πως επιχειρείται να αξιοποιηθεί το κεφάλαιο του νερού και στο διαπραγματευτικό τραπέζι για το Κυπριακό. Κι αυτό υπό την έννοια πως με τη μεταφορά του νερού και τον εμπλουτισμό των υπόγειων στρωμάτων νερού, θα ενισχυθεί η θέση της τουρκικής πλευράς πως ο σημερινός χρήστης των περιουσιών και όχι ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει περισσότερα δικαιώματα. 
Πηγή: www.philenews.com 

Εν τω μεταξύ, πανηγύρια στην παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έστησαν στην Μερσίνα και στα κατεχόμενα για τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία. Πρώτα έγινε η τελετή στη Μερσίνα, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι "ιδρύεται μια γέφυρα νερού που δεν υπάρχει παρόμοιά της στον κόσμο". "Αυτό το έθνος", είπε ο Ερντογάν, "κάνει τα πάντα αρκεί να επαγρυπνεί απέναντι στον εσωτερικό και τον εξωτερικό εχθρό". 
Σε δηλώσεις ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι το νερό στις μέρες μας είναι πιο σημαντικό από το πετρέλαιο λόγω των παγκόσμιων κλιματολογικών αλλαγών. Είπε ότι το νερό του αγωγού θα αυξήσει την παραγωγή της Κύπρου και το κίτρινο χρώμα του νησιού θα μετατραπεί σε πράσινο. Αυτή η εξέλιξη, πρόσθεσε, δημιουργεί μια κατάσταση που επιτρέπει στο ψευδοκράτος "να μπορεί να σταθεί στα δικά του πόδια". "Το φυσικό αέριο, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα", είπε ο Ακιντζί, "διασφαλίζουν κέρδος". "Θέλω να διαβεβαιώσω και εγώ", συνέχισε, ότι "το νερό που θα έρθει από την Τουρκία είναι νερό ειρήνης".
Πηγή: www.philenews.com

Την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης προκαλεί η προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει την εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία μέσα από το έργο μεταφοράς νερού στο ψευδοκράτος.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνέχιση της έκνομης συμπεριφοράς της εις βάρος της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου. 
Πηγή: www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου