14 Οκτωβρίου 2015

Credit Suisse: Πώς η κρίση διέλυσε την ελληνική μεσαία τάξη

Σε... σφαγή εισοδημάτων και περιουσιών έχει οδηγήσει η κρίση και η εφαρμογή των μνημονίων από το 2008 έως και σήμερα, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της Credit Suisse αναφορικά με τον παγκόσμιο πλούτο κατά τη διάρκεια του 2015.

Βάσει των στοιχείων που προσφέρει ο ελβετικός οίκος, η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει «δει» την περιουσία της να μειώνεται περισσότερα από 500 δισ. δολάρια, με δεδομένο ότι η «αξία» της βρίσκονταν στα 1,16 τρισ. δολάρια το 2007 (το υψηλότερο επίπεδο που έφθασε ποτέ) και φέτος φέρεται ότι έχει προσγειωθεί στα 678 δισ. δολάρια. Πρόκειται για πτώση που αγγίζει το 41% και αφορά περισσότερα από 1,2 εκατ. Έλληνες.

Αιτίες για την ελεύθερη πτώση των περιουσιακών στοιχείων της επονομαζόμενης και ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, μεσαίας τάξης, θεωρούνται η κατάρρευση στις αποτιμήσεις της ακίνητης περιουσίας, η αντίστοιχη πορεία των μετοχικών αξιών, αλλά και το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα – κάτι το οποίο θα πρέπει να αποδοθεί στη γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη και όχι μόνο στην ελληνική «μορφή» της – υπήρξε σαφής υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη – παρά το γεγονός ότι στο εξεταζόμενο διάστημα μνημόνια εφάρμοσαν Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία – που καταγράφεται αυτή η δραματική πτώση, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών του κόσμου με την χειρότερη εικόνα. Οι υπόλοιπες είναι οι Αργεντινή, Ρωσία, Αίγυπτος και Τουρκία.

Θύμα, όμως, της κρίσης είναι και ο αριθμός των Ελλήνων που «κατατάσσονται» στην μεσαία τάξη – πάντα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων – καθώς έχει φέτος υπολογίζεται στα 4,6 εκατ. από 5,8 εκατ. που ήταν το 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2000, δηλαδή το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης, η μεσαία τάξη υπολογίζονταν στα 4,7 εκατ.

Η εξαιρετικά δυσμενής εικόνα μοιάζει να διορθώνεται ελαφρώς εάν εξετάσει κάποιος τη συνολική περιουσία των Ελλήνων και αναφορικά με το διάστημα 2000 – 2015. Το 200 υπολογίζονταν στα 457 δισ. δολάρια, ενώ για φέτος τοποθετείται στα 678 δισ., σημειώνοντας άνοδο 221 δισ. δολαρίων.

Κάτι παραπάνω, πάντως, από οξεία θα πρέπει να χαρακτηρισθεί η περίοδος 2007-2008, καθώς κατά τη διάρκειά της ο συνολικός πλούτος των Ελλήνων υποχώρησε κατά 216 δισ. δολάρια, ενώ στο διάστημα 2008-2015 συσσωρεύτηκε επιπλέον πτώση ύψους 272 δισ. δολαρίων. 

Πηγές: newmoney.gr και protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου