30 Οκτωβρίου 2015

Στο Αιγαίο πνίγονται οι πρόσφυγες...

Αφηρημένα ...Σχόλια 

Δύο νέα ναυάγια στο Αιγαίο σήμερα, στη Ρόδο και την Κάλυμνο, προστίθενται σε εκείνο της προηγούμενης ημέρας, στη Λέσβο. Δεκάδες και πάλι οι νεκροί πρόσφυγες, πολλά παιδιά ανάμεσά τους. Εκφράσεις θλίψης και συμπαράστασης, από την πλευρά της Ευρώπης, αλλά μέχρις εκεί.
 
«Τα κύματα ξεβράζουν στις ακτές μας όχι μόνο νεκρούς ανθρώπους, νεκρά παιδιά, αλλά ξεβράζουν στις ακτές μας τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», είπε ξανά με έντονο το συναισθηματικό στοιχείο στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή, όπου προέβη σε ενημέρωση για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι των εταίρων της ως χώρα «υποδοχής» των προσφυγικών ροών. Και συνέχισε, αναφερόμενος και στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών: «Εκπροσωπώντας τη χώρα μας στις συνόδους κορυφής, ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας νιώθω ντροπή, και για το επίπεδο της συζήτησης: ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλο. Είναι υποκριτικά και κροκοδείλια τα δάκρυα για τα νεκρά παιδιά στο Αιγαίο. Αυτό το επίπεδο, που αφορά την ηγεσία της ΕΕ, είναι επίπεδο θλιβερό. Καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις αξίες της. Την ίδια στιγμή, ορισμένες κυβερνήσεις, υιοθετούν τη λογική να υψώσουμε τείχη, συρματοπλέγματα ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ. Στην δική μου αντίληψη, το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Τώρα πεθαίνει με τα νέα τείχη»*.

Τραγικές οι διαπιστώσεις του πρωθυπουργού, με τη διαφορά ότι η αδυναμία αντιμετώπισης και διαχείρισης του προβλήματος 
των προσφύγων δεν αφορά την Ευρώπη γενικά και αόριστα, αφορά πρώτα από όλα την πρώτη χώρα υποδοχής τους στην Ευρώπη, αφορά την Ελλάδα. Στις θάλασσές της πνίγονται οι πρόσφυγες... Η συγκίνηση, ο θυμός, η αγανάκτηση, η οργή δεν μπορεί παρά να εκφραστούν. Όμως ο ρόλος εκείνων, που ανέλαβαν να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα σε στεριά και θάλασσα, δεν σταματά εκεί. Ούτε στο να επιρρίψουν τις ευθύνες στους άλλους. Οφείλουν να κάνουν κάτι παραπάνω, τουλάχιστον στο Αιγαίο, ώστε τα κύματα να πάψουν να ξεβράζουν στις ακτές μας νεκρούς ανθρώπους. 

Γιατί και στο Αιγαίο δεν υπάρχουν μόνο θύματα, υπάρχουν και θύτες, φυσικοί και ηθικοί, που διαπράττουν ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα κατά ανθρώπων που επέλεξαν να εγκαταλείψουν την, από όλες τις πλευρές βομβαρδιζόμενη πατρίδα τους, τη Συρία. Που προτίμησαν να παλέψουν με τα κύματα προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη, στη Γη της Επαγγελίας, όπως τη φαντάζονταν, μέχρι τη στιγμή που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα κύματα του Αιγαίου. 

Οφείλουν λοιπόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και πρώτοι από όλους οι Έλληνες, να κάνουν πράξη ότι είναι δυνατό, ώστε να σταματήσει το έγκλημα που αυτή τη στιγμή διαπράττεται στη δική μας θάλασσα. Οι εκφράσεις θλίψης και συμπαράστασης, δεν επαρκούν και το ξέρουν. 

Takis Ant για το afirimeno.com

* Το απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού, από το www.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Κάποια στοιχεία: Τους τελευταίους δύο μήνες περισσότερα από 100 παιδιά και βρέφη πνίγηκαν στο Αιγαίο, μόνο τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα ακόμη 31 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε 7 ναυάγια σε Λέσβο, Ρόδο, Αγαθονήσι, Σάμο και Κάλυμνο. Σε 2,5 μέρες σε ναυάγια έχασαν τη ζωή τους 48 πρόσφυγες, 600 άτομα διασώθηκαν, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή