3 Ιανουαρίου 2016

Σχέδιο επιβίωσης της κυβέρνησης από το ασφαλιστικό

Σχέδιο πολιτικής, επικοινωνιακής και κοινοβουλευτικής διαχείρισης, που στηρίζεται σε τρεις άξονες, έχει εκπονήσει το Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο το ασφαλιστικό. Η μεταρρύθμισή του χαρακτηρίστηκε αναγκαία, από τον κ. Αλ. Τσίπρα, «καθώς σε πέντε χρόνια δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε συντάξεις». 

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", κεντρικό πολιτικό μέλημα του πρωθυπουργού με την είσοδο του 2016 είναι η πάση θυσία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία αναγκαστικά περνά από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, γι’ αυτό όλο το βάρος πέφτει στη διαχείριση των επιπτώσεων. Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής γύρω στις 15 Ιανουαρίου.

Οι άξονες της στρατηγικής στους οποίους έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου είναι (συνοπτικά) οι εξής τρεις:

1. Διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να αποτραπούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις: Για τον πρωθυπουργό θεωρείται «κόκκινη γραμμή» και η εντολή που έχει δώσει στα συναρμόδια υπουργεία είναι η κατάθεση, συνεχώς, εναλλακτικών προτάσεων, μέχρι να βρεθεί λύση. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει, στο μέτρο του δυνατού, τις απώλειες των επικουρικών συντάξεων, ώστε να είναι πολιτικά διαχειρίσιμες οι κοινωνικές αντιδράσεις. Η βασική πρόταση παραμένει η αύξηση των εισφορών. Η υπεράσπιση των κύριων συντάξεων θα είναι το βασικό επικοινωνιακό επιχείρημα της κυβέρνησης, το οποίο θα συνδυαστεί με την προσδοκία ρύθμισης του χρέους και τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

2. Αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων: Ο πρωθυπουργός αλλά και η κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρούν μείζονος σημασίας για την επιβίωση της κυβέρνησης και την κομματική συνοχή, καθώς το κόμμα οδεύει προς το συνέδριο του Απριλίου. Πιθανή ρήξη στο κόμμα για το ασφαλιστικό, θα μεταφερθεί αυτόματα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αυτό θα σημάνει την ουσιαστική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Διασφάλιση της σταθερότητας στην κυβερνητική πλειοψηφία: Μοναδικό προς το παρόν μέλημα του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι η ενίσχυση της ενότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κοινοβουλευτικών τους ομάδων και όχι η συνεργασία με την Ενωση Κεντρώων, ούτε η οικουμενική κυβέρνηση. Το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση είναι να ψηφιστεί το ασφαλιστικό από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας, αλλά και από βουλευτές άλλων κομμάτων.

Για τους λόγους αυτούς, την αποστολή επιβίωσης της κυβέρνησης έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει συνομιλήσει με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι όλα τα σενάρια θα διαψευστούν και ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από τη δοκιμασία του ασφαλιστικού. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 
Το σκίτσο είναι του Πάνου Μαραγκού






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου