25 Φεβρουαρίου 2016

Σύνοδος της Βιέννης: Υπέρ της δραστικής μείωσης των Προσφυγικών ροών

Χωρίς ευθείες αναφορές σε κλείσιμο συνόρων, αλλά με μέτρα για δραστική μείωση των προσφυγικών ροών, έληξε χθες στη Βιέννη η σύνοδος της Αυστρίας και εννέα βαλκανικών χωρών, πλην της Ελλάδας. Το ανακοινωθέν της συνόδου, που συντάχθηκε από Αυστριακούς διπλωμάτες και απηχεί 100% τις αποφάσεις της Βιέννης, μιλάει για «δραστική μείωση των προσφυγικών ροών».

Η μείωση θα επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας «αλυσιδωτής αντίδρασης της λογικής», σύμφωνα με τη διατύπωση της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. 
«Τα κράτη είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία προκειμένου να μειώσουν τη ροή προσφύγων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της συνόδου. «Στα εργαλεία αυτά παίζει σημαντικό ρόλο η πολιτική και στρατιωτική συνιστώσα», καθώς και η «αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα σημεία των συνόρων που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση». 
Οπερ σημαίνει, σε πρώτη φάση, ότι η Αυστρία θα στείλει 20 αστυνομικούς στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας προκειμένου να συνεργαστούν με την ΠΓΔΜ για να παρεμποδίσουν το ταξίδι προσφύγων και μεταναστών προς Βορρά και για να χορηγούν τα νέα ταξιδιωτικά έγγραφα για τα οποία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί της αστυνομίας τεσσάρων βαλκανικών κρατών και της Αυστρίας. 

Παρά τις κινήσεις και τις αποφάσεις της, η Βιέννη υποστηρίζει ότι παραμένει οπαδός μιας πανευρωπαϊκής λύσης. 

«Δεν θα πάμε πολύ μακριά εάν ο καθένας προσπαθεί να βρει δική του λύση», σχολίασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Τσεμπλί.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή κοινή σύσκεψη στη Βιέννη συμμετείχαν εκτός της Αυστρίας και τα μέλη της ΕΕ: Σλοβενία, Κροατία και Βουλγαρία, καθώς και τα μη μέλη: Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία. 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Ο γερμανικός τύπος για την αμφιλεγόμενη διάσκεψη για το προσφυγικό που διοργάνωσε στη Βιέννη η Αυστρία με συμμετοχή χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την απουσία Ελλάδας και Γερμανίας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle:

Η διάσκεψη της Βιέννης «διχάζει την Ευρώπη» επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η Süddeutsche Zeitung, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη διάσκεψη για το προσφυγικό δεν προσκλήθηκαν η Ελλάδα και η Γερμανία. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Μονάχου, «υπό την ηγεσία της Αυστρίας δέκα χώρες βάζουν τέρμα στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων – μαζί θέλουν να περιορίσουν το προσφυγικό ρεύμα από την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη» παρατηρεί σε τίτλο δημοσιεύματός της η εφημερίδα Die Welt, υπογραμμίζοντας ότι «η Αθήνα ασκεί κριτική στη σύνοδο για τη βαλκανική οδό στη Βιέννη».

«Συνασπισμό κατά της Μέρκελ» χαρακτηρίζει τη διάσκεψη της Βιέννης η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων κλείνουν συμφωνία για την απώθηση των προσφύγων». Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, «στην προσφυγική πολιτική η Αυστρία ακολουθεί δικούς της δρόμους – χωρίς τη Γερμανία».

Σύμφωνα με την Neue Osnabrücker Zeitung, η Γερμανία και η Ελλάδα «βρίσκονται υπό πίεση». Η μεν Γερμανία επειδή απώλεσε την Αυστρία ως σύμμαχο στην προσφυγική της πολιτική και η Ελλάδα επειδή πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη εξαιτίας της συσσώρευσης των προσφύγων, στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων. Η εφημερίδα ασκεί σκληρή κριτική στους χειρισμούς της Αυστρίας και τονίζει: «Η μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι εθνικό. Τα κράτη της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, που αδυνατεί να ανταποκριθεί. Αν δεν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα πιστεύει πλέον στο εγχείρημα που λέγεται Ευρώπη».

Πηγή: http://www.dw.com 

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά: Προσφυγόπουλο στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου