1 Απριλίου 2017

«Χωρίς αμφιβολία» πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

 Η κατάλυση των εξουσιών της Εθνοσυνέλευσης από τον πρόεδρο Μαδούρο συνιστά κυβερνητικό πραξικόπημα, επισημαίνει ο Ντέτλεφ Νόλτε, διευθυντής του Ινστιτούτου Λατινοαμερικανικών Σπουδών GIGA στο Αμβούργο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle

Η μάχη εξουσίας ανάμεσα στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο και την αστική αντιπολίτευση οξύνεται. Στη σοβαρότατη οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, έρχεται να προστεθεί και η βαθιά πολιτική κρίση. Η απόφαση του προσκείμενου στον πρόεδρο Μαδούρο Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να καταλύσει την Πέμπτη τις εξουσίες της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, αναλαμβάνοντας προσωρινά το ίδιο την άσκηση των νομοθετικών αρμοδιοτήτων, προκάλεσε οξείες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πραξικόπημα, ενώ οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Γερμανία, η Ισπανία και πολλές χώρες της Λαιτινικής Αμερικής είδαν στην κίνηση του Μαδούρο μια σαφή εκτροπή από τη συνταγματική τάξη.

Την άποψη αυτή υιοθετεί και ο Ντέτλεφ Νόλτε, διευθυντής του Ινστιτούτου Λατινοαμερικανικών Σπουδών GIGA στο Αμβούργο. Όπως επισήμανε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «χωρίς αμφιβολία μπορούμε να μιλήσουμε για ένα πραξικόπημα από τα πάνω. Στα Ισπανικά υπάρχει ο όρος ‘autogolpe', δηλαδή ένα πραξικόπημα που γίνεται από την ίδια την κυβέρνηση (…) Το Ανώτατο Δικαστήριο παραχώρησε ταυτόχρονα εξαιρετικές αρμοδιότητες στον πρόεδρο και ήρε την ασυλία των βουλευτών. Ως εκ τούτου μπορούμε να πούμε με απόλυτη σαφήνεια ότι πρόκειται για πραξικόπημα».


Αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις

Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό, τα σταδιακό ψαλίδισμα των κοινοβουλευτικών εξουσιών ξεκίνησε ήδη έναν χρόνο πριν. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου GIGA θεωρεί ότι στη Βενεζουέλα «μια μικρή, άπληστη για εξουσία και διεφθαρμένη κλίκα γαντζώνεται στην εξουσία παρά τη θέληση της λαϊκής πλειοψηφίας. Στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, τον περσινό Δεκέμβριο, μια σαφέστατη πλειοψηφία τάχθηκε κατά της κυβέρνησης δίνοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην αντιπολίτευση».

Μετά την τελευταία όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης η αντιπολίτευση κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν μαζικά. Παρά τον φόβο για μέτρα καταστολής κατά των διαδηλωτών, ο Ντέτλεφ Νόλτε εκτιμά ότι «τις προσεχείς ημέρες θα δούμε μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους της Βενεζουέλας και δεν μπορεί να προβλέψει κανείς αν θα έχουν βίαιη κατάληξη και πώς θα αντιδράσουν οι δυνάμεις ασφαλείας σε περίπτωση συγκρούσεων».

Τομπίας Αρμπρούστερ (dlf) / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου