22 Απριλίου 2017

Βενεζουέλα: Τους 20 έφθασαν οι νεκροί των ταραχών

Μόνο τη νύχτα της Πέμπτης και το ξημέρωμα της Παρασκευής 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Καράκας, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της Βενεζουέλας. Από τα θύματα αυτά 8 έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια λεηλασίας
σε αρτοποιείο, ενώ 3 άτομα τραυματίστηκαν θανάσιμα από σφαίρες. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, άλλοι 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν στο περιθώριο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Έτσι το σύνολο των νεκρών έχει φτάσει τους 20. Και οι ταραχές συνεχίζονται.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπόσχονται να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, αξιώνοντας η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει νομαρχιακές εκλογές, διαδικασία που έχει καθυστερήσει από τον περασμένο χρόνο, να αποφυλακίσει σχεδόν 100 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που κρατούνται στις φυλακές της χώρας και να σεβαστεί την αυτονομία της Εθνοσυνέλευσης, νομοθετικού σώματος της χώρας το οποίο ελέγχεται με υπερενισχυμένη πλειοψηφία από τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις. 

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο προς το παρόν αντιστέκεται στις πιέσεις που ασκούνται από τις σοβαρότερες διαδηλώσεις εδώ και τρία χρόνια. Οι ηγέτες του κυβερνώντος Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) περιγράφουν τους διαδηλωτές ως βίαιους τραμπούκους που καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία και διαταράσσουν τη δημόσια τάξη με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, έχοντας τη στήριξη της Ουάσινγκτον. «Αυτή η πληγωμένη και αποτυχημένη αντιπολίτευση επιδιώκει να προκαλέσει το χάος σε περιοχές - κλειδιά της πόλης και να πείσει τον κόσμο ότι βρισκόμαστε σε κάποιου είδους εμφύλιο, το ίδιο θεατρικό έργο που παίχτηκε στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ», επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος. 


Έκκληση ΟΗΕ για επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου

Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω συγκρούσεις στις βίαιες διαδηλώσεις κάλεσε την Πέμπτη όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Βενεζουέλα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ζήτησε την επανενέρξη του διαλόγου.

«Απευθύνουμε έκκληση για την ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών από όλες τις πλευρές για την μείωση των διαχωρισμών και την δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της χώρας για το καλό του λαού της Βενεζουέλας», τόνισε ο Γκουτέρες στην ανακοίνωση του. 

«Καλούμε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την αντιπολίτευση να προχωρήσουν σε μια πραγματική δέσμευση για μια επανέναρξη του διαλόγου κυρίως γύρω από βασικά ζητήματα που είχαν ήδη αποφασιστεί να συζητηθούν, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπίας μεταξύ των σωμάτων εξουσίας, το εκλογικό χρονοδιάγραµµα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση», ανέφερε ακόμη ο Γκουτέρες στην ανακοίνωση του
 

Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις «πολύ λυπηρές» βιαιότητες που σημειώθηκαν κατά τις παράλληλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και υποστηρικτών της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση» ώστε να «σταματήσει η επιδείνωση της κατάστασης».

Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» 

Η κορύφωση των συγκρούσεων ξεκίνησε την Τετάρτη, στη «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» σύμφωνα με την αντιπολίτευση, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ζητώντας πρόωρες προεδρικές εκλογές και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, αντιπάλων του «τσαβικού» καθεστώτος, ενώ υποστηρικτές της κυβέρνησης πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση στο Καράκας. Τότε νεκροί από πυρά έπεσαν ένας έφηβος στην πρωτεύουσα Καράκας και μία γυναίκα στο Σαν Κριστόμπαλ, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, ενώ εθνοφρουρός του καθεστώτος σκοτώθηκε στα νότια της πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν την Τετάρτη ως μια «δεύτερη ημέρα ανεξαρτησίας».


Παρά το γεγονός ότι έχει τα μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη, η Βενεζουέλα υποφέρει εδώ και χρόνια από υψηλό πληθωρισμό, μεγάλη εγκληματικότητα και σοβαρές ελλείψεις βασικών αγαθών για τον πληθυσμό της.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2018, ωστόσο η αντιπολίτευση ζητεί πρόωρη διεξαγωγή τους για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Η Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ενιαίο μέτωπο Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς, που ελέγχει με υπερενισχυμένη πλειοψηφία το κοινοβούλιο (Εθνοσυνέλευση) της χώρας, κατηγορεί την κυβέρνηση του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) υπό τον Ν. Μαδούρο ως αντιδημοκρατική, διεφθαρμένη και υπεύθυνη για το οικονομικό χάος στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο, μαζί με το ελεγχόμενο από τον ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, έχουν πρακτικά ακυρώσει κάθε εξουσία της Εθνοσυνέλευσης. Ο πρόεδρος αρνείται να υπογράψει τους ψηφισμένους νόμους και το Ανώτατο Δικαστήριο τούς ακυρώνει συλλήβδην ως «αντισυνταγματικούς». 

Πηγή: Στοιχεία από άρθρα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην naftemporiki.gr 
Φωτογραφίες: REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου