14 Σεπτεμβρίου 2017

Η πετρελαιοκηλίδα που ρυπαίνει το Σαρωνικό

«Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας
πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος;» διερωτάται ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα, αλλά πότε», συμπληρώνει ο ίδιος.

Παρά την επιχείρηση απορρύπανσης, που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από τη Σαλαμίνα που πρώτη επλήγη, η πετρελαιοκηλίδα έχει διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια και μεταφέρεται με τον άνεμο. Η προσπάθεια των συνεργείων απορρύπανσης στρέφεται πλέον
στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, στην Φρεατίδα, στην Πειραϊκή και σε άλλα σημεία των ακτών της Αττικής. 



Μάλιστα, σε παραλίες σε Αγιο Κοσμά, Ελληνικό και Γλυφάδα οι κηλίδες αγγίζουν σχεδόν τις ξαπλώστρες. Η αστυνομία άλλωστε έχει απαγορεύσει το κολύμπι στις περιοχές τοποθετώντας ειδικές κορδέλες. Έντονη είναι από το πρωί και η δυσοσμία, λόγω της πετρελαιοκηλίδας, που έχει γίνει αισθητή σε πολλές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη», που μετέφερε 2.570 τόνους καυσίμων βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή νοτιοδυτικά της βραχονησίδας Αταλάντης, κοντά στην Ψυτάλλεια. Η διαρροή καυσίμων πήρε μεγάλες διαστάσεις, φθάνοντας στη Σαλαμίνα. «Από το απόγευμα της Κυριακής “γύρισε” ο καιρός και έφερε την πετρελαιοκηλίδα στη Σαλαμίνα», είπε τότε η δήμαρχος του νησιού, Ισιδώρα Παπαθανασίου. «Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή, όλες οι ακτές της ανατολικής πλευράς έχουν γεμίσει μαζούτ. Η ρύπανση έχει καλύψει όλο το στενό, η μυρωδιά είναι βαριά, τσούζουν τα μάτια μας» είχε προσθέσει. 

Το πανό που ξεδίπλωσαν ακτιβιστές της Greenpeace στη Σαλαμίνα

Με δεδομένο ότι οι σημαντικότερες επιπτώσεις από την διαρροή πετρελαίου είναι μακροχρόνιες και συχνά μη αναστρέψιμες, αυτό που μπορεί να γίνει είναι ο περιορισμός της ζημιάς. Για αυτό, οι πρώτες ώρες και ημέρες μετά το ατύχημα είναι και οι πιο κρίσιμες για τη μέγιστη δυνατή αποκατάστασή της. Κάθε ολιγωρία καθιστά όλο και πιο δυσχερή την προσπάθεια ανάκτησης σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου που παραμένουν στον ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένο Σαρωνικό. Η Greenpeace πραγματοποίησε αυτοψία στην Σαλαμίνα, επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος και συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων για σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που ήδη πλήττουν το νησί. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Αγία Ζώνη» «η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής».

Σε 20 ημέρες με ένα μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό, εκτίμησαν σε δηλώσεις τους τόσο ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής, όσο και ο γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου Διονύσης Καλαματιανός. Ο κ. Κουρουμπλής που «αμύνθηκε» στην κριτική για καθυστερήσεις, ενώ νωρίτερα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού, στη συνέχεια ανασκεύασε δηλώνοντας ότι ήταν «ήταν ένα λογοπαίγνιο»!.

Όμως για την οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Σαρωνικό κάποιοι έχουν ευθύνες και μάλιστα βαριές, που πρέπει να αποδοθούν... 

Πηγές: Στοιχεία από greenpeace.org, kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Με απόφασή του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαγορεύει την κολύμβηση στις παρακάτω περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα:
    Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.
    Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».
    Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.
    Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
    Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
    Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας.
    Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή