14 Μαΐου 2019

FAZ: Αρχή του τέλους για τον Τσίπρα οι ευρωεκλογές;

Η προτελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές μπήκε με τον γερμανικό τύπο να αφιερώνει πολλά άρθρα για το διακύβευμα εντός και εκτός της Γερμανίας. Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung αντίστοιχο άρθρο αφορά την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι την ίδια ημέρα διεξάγονται και αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια χρονιά που το αργότερο τον Οκτώβριο θα ακολουθήσουν κρίσιμες βουλευτικές εκλογές.

Στο άρθρο του ο γερμανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τον Αλέξη Τσίπρα, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. «Από τις αρχές του 2016 σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ, και μάλιστα μέχρι και 10%. 


 Από την άλλη πλευρά κατάφερε ο Τσίπρας με θαυμαστή δεξιοτεχνία να προστατεύσει το ΣΥΡΙΖΑ από την κονιορτοποίηση. Παρά το γεγονός ότι δεν τήρησε την βασική υπόσχεσή του που τον έφερε το 2015 στην εξουσία, να απελευθερώσει δηλαδή την Ελλάδα από τη δουλεία του χρέους, δεν το εγκατέλειψαν μαζικά οι οπαδοί του. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε το επί δεκαετίες κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ ως ηγετική δύναμη».

Ο γερμανός αρθρογράφος φιλοξενεί τον Αλέξη Ρουτζούνη από την Kapa Research, ο οποίος υποστηρίζει ότι τελευταία λόγω των μέτρων, έχει αυξηθεί κάπως η δημοτικότητά του πρωθυπουργού.

«Παρόλα αυτά η διαφορά που χωρίζει το κόμμα του από τη ΝΔ δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεραστεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές» υποστηρίζει ο γερμανός αρθρογράφος. «Το παραδέχονται στο παρασκήνιο ακόμη και πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο τουλάχιστον που θα προσπαθήσουν τώρα είναι να μειώσουν τη διαφορά με την ελπίδα ο Μητσοτάκης να μην συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για να τον δυσκολέψουν στην αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων. Οι εκλογές στις 26 Μάιου θα αποτελέσουν σημαντική ένδειξη, για το εάν αυτό το εγχείρημα έχει πιθανότητες επιτυχίας. Σε περίπτωση καθαρής νίκης της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, θα μπορεί το κόμμα να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία πιθανότατα και στις βουλευτικές. Σε περίπτωση που η ΝΔ νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με αξιοσέβαστη διαφορά, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μπορεί κάπως να καλύψει τη διαφορά τους επόμενους μήνες».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον Κώστα Μπακογιάννη ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, ένα αξίωμα «που απετέλεσε εφαλτήριο προς την ανάληψη εθνικών καθηκόντων», όπως γράφει, φέρνοντας το παράδειγμα του Μιλτιάδη Έβερτ, του Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και της μητέρας του, της Ντόρας Μπακογιάννη πριν αναλάβει υπουργός Εξωτερικών. «Οι συνήθειες της μεγάλης οικογένειας Μητσοτάκη από τη Κρήτη, θα συνεχιστούν υπό τη μορφή ενός duo με το θείο ως πρωθυπουργό και τον ανηψιό ως δήμαρχο της ελληνικής πρωτεύουσας».

Πηγή: Deutsche Welle 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου