15 Ιουλίου 2019

Τα «Ωραία» της Ημέρας 15.7.2019

CNBC: "Υποψήφιος για την ηγεσία του ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος"


Το ΔΝΤ τυπικά ήταν και εξακολουθεί να είναι το "κόκκινο πανί" για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο απόλυτος αντίπαλος στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, έτσι τουλάχιστον μέχρι τώρα μας το παρουσίαζαν. Και σήμερα διαβάζουμε την είδηση: "Υποψήφιος για την ηγεσία του ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος" (!) μεταδίδει το CNBC.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών (για τέσσερα ολόκληρα χρόνια) της Ελλάδας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος που διαπραγματεύτικε, συμφώνησε και εφάρμοσε το 3ο πρόγραμμα διάσωσης (το 3ο μνημόνιο), προτείνεται ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Εδώ είδαμε προτάσεις για Νόμπελ Ειρήνης σε Τσίπρα και Ζάεφ, γιατί να μην ακούσουμε και αυτό... 

Το δημοσίευμα του CNBC υπενθυμίζει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να παραιτηθεί ανεπίσημα από τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ, αφότου οι επικεφαλής των 28 χωρών της ΕΕ την έχρησαν διάδοχο του Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αν προχωρήσει ο διορισμός της Λαγκάρντ, τότε θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου. Έτσι, το ΔΝΤ έχει περιθώριο λίγων μηνών για να ορίσει τον επόμενο επικεφαλής του, όμως η σχετική διαδικασία επιλογής του θα ξεκινήσει σύντομα. Οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν να συνεχιστεί η παράδοση που θέλει να είναι Ευρωπαίος ο επικεφαλής του ΔΝΤ. Αυτό εξάλλου συμβαίνει από τη σύσταση του Ταμείου, το 1945.

Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με το CNBC, εκτός από εκείνο του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι: Ο Mark Carney, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. Η Kristalina Georgieva από τη Βουλγαρία, διευθύνουσα σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Jeroen Dijsselbloem, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup. Ο Ιταλός Mario Draghi, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ.
 Ο Benoit Coeure, μέλος στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Ο Wolfgang Schaeuble, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και τωρινός πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου.


Φυσικά το θέμα σχολιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποια σχόλια στο twitter στη συνέχεια:

Kay @jemenfous__
Θα μπει ο Τσακαλωτος ΔΝΤ; Τι τρολια είναι αυτή;

Spyros Blatsios @SpyrosBlatsios
Αυτός που θα έδιωχνε το νεοφιλελεύθερο ΔΝΤ με τα νταούλια από την Ελλάδα, τώρα βάζει υποψηφιότητα να γίνει επικεφαλής του. Πόσο σανό έχετε φάει ρε συριζώα...

Δροσερή πατάτα @efi_lats
Ο Τσακαλωτος μια ζωη από το πεζόδρομο, έκανε πολιτική καριέρα κατηγορώντας το ΔΝΤ. Τώρα βλέπω οτι είναι υποψήφιος στη θέση της Λαγκαρντ. Μάλλον είναι σχέδιο της αριστεράς να αλώσει απο μέσα το ΔΝΤ με δούρειο ίππο τον Τσακαλωτο. Τι λέτε;

Vicky Nick @e994cd1a6d7d423
Ο Τσακαλωτος εμαθα ειναι ενας απο τους υποψηφιους για το ΔΝΤ. Πραγματικα πολυ διασκεδαστικο το αγριο δουλεμα που ριχνουν οι συριζαιοι στους αριστερους ψηφοφορους τους.

apablaze @apablaze
Κλαίω. Ο Τσακαλώτος -που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ- έκανε καριέρα χρεώνοντας στους Σαμαροβενιζέλους την σχέση με το ανάλγητο ΔΝΤ, είναι σήμερα υποψήφιος διάδοχος της Λαγκάρντ (στο ανάλγητο ΔΝΤ)! Αφιερωμένο στους ψηφοφόρους τους! #φιλακια #ΣΥΡΙΖΑ_ξεφτιλες

Yiannis Zafiris @yzafiris
Αυτό το "ο Τσακαλωτος διάδοχος της Λαγκαρντ" είναι σαφώς καλύτερο ανέκδοτο από το "Τσιπρας υποψηφιος για Νόμπελ". #Τσακαλώτος

Denize @Dionysia_Pylar
CNBC: Ο Τσακαλώτος μεταξύ των υποψηφίων για επικεφαλής του ΔΝΤ Ευκλείδη πάρε εσύ τη θέση και θα διοργανώσουμε γλέντι τρικούβερτο στο Σύνταγμα, παρόμοιο με αυτό που έγινε τη βραδιά του δημοψηφίσματος!

Δηλητηριώδης Οίνος @idioinos
Η τρολιά της 10ετίας!...


(upd) Η απάντηση Τσακαλώτου 


Αργησε, αλλά τελικά ήρθε και η απάντηση Τσακαλώτου. Με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην είδηση που μετέδωσε το CNBC. "Τα χέρια μου είναι δεμένα" καταλήγει.
Ευκλείδης Τσακαλώτος
4 ώρες
Άργησα να απαντήσω στην "είδηση" του CNBC γιατί έπρεπε να συμβουλευτώ ειδικό όργανο των 53. Με ψηφοφορία 6-3 μου ανακοινώθηκε ότι πρέπει να απορρίψω ενδεχόμενη πρόσκληση για το συγκεκριμένο πόστο. Οι 6 επιχειρηματολόγησαν ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα αρκετά ριζωμένο στο πλάι του αριστερού κινήματος, ενώ οι 3 είπαν ότι, εν δυνάμει, το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι σύμμαχος της όποιας προοδευτικής συμμαχίας. Άρα τα χέρια μου είναι δεμένα.

Takis Ant για το afirimeno.com
Με στοιχεία από in.gr, kathimerini.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου