12 Ιουλίου 2019

Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει επίσημα ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας. "Ευχαριστώ για την αναγνώριση του αγώνα μας", δηλώνει ο Χουάν Γκουαϊδό. "Άγνοια και αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας" η αναγνώριση Γκουαϊδό υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εύσημα για την αναγνώριση από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς.

Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τον Χουάν Γκουαϊδό τονίζεται ότι: 
«Η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».
Και συνεχίζει: «Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας». 

Χ. Γκουαϊδό: Ευχαριστώ για την αναγνώριση του αγώνα μας.
Την ευγνωμοσύνη του στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό. «Εκ μέρους του λαού της Βενεζουέλας, ευχαριστώ τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση που αναγνωρίζει τον αγώνα μας για μια ελεύθερη Βενεζουέλα. Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, θα είναι αδιαμφισβήτητα ένας σπουδαίους Ευρωπαϊκός σύμμαχος στον αγώνα μας», έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter ο Γκουαϊδό.

ΣΥΡΙΖΑ: «Άγνοια και αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας».
Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τονίζει ότι η «αναγνώριση του Πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε. ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες».

Εύσημα Πενς για την αναγνώριση Γουαϊδό.
Εύσημα στον Κ. Μητσοτάκη για την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας απένειμε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέδειξε τολμηρή ηγεσία χτες ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλάι του λαού της Βενεζουέλας στη μάχη του για την ελευθερία» έγραψε ο Μάικλ Πενς στο Twitter, σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την Βενεζουέλα.

Πηγές: 
kathimerini.grefsyn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου