22 Ιουλίου 2019

Η γέννηση και η κρυφή γοητεία του «Moon Hoax»

Με αφορμή την 50η επέτειο της προσελήνωσης του Apollo 11 ένα δημοσιεύμα σήμερα στην "Καθημερινή" σχετικά με την διάδοση τότε της θεωρείας συνωμοσίας πως η προσελήνωση είναι απάτη (Moon Hoax)! Ο Μπιλ Κέισινγκ, εξέδωσε τότε το βιβλίο «Ποτέ δεν πήγαμε στο φεγγάρι», ισχυριζόμενος πως η προσεδάφιση στη Σελήνη ήταν ένα καλογυρισμένο κινηματογραφικό τέχνασμα!. Σε λίγα μόλις χρόνια είχε καταφέρει να πείσει ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού πληθυσμού.

Φωτογραφία επάνω αριστερά: Η πιο διάσημη, ίσως, φωτογραφία από την πρώτη προσσελήνωση: ο Μπαζ Ολντριν φωτογραφίζεται από τον Νιλ Αρμστρονγκ στη Θάλασσα της Νηνεμίας, όπου προσεδαφίστηκε η σεληνάκατος «Αετός».

Ένα απόσπασμα από το δημοσιεύμα στη συνέχεια:

«Moon Hoax», η γέννηση και η κρυφή γοητεία του 

Για το κοσμοϊστορικό «μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» στην επιφάνεια του φεγγαριού το 1969, η ΝΑSΑ απασχόλησε συνολικά 400.000 εργαζομένους, ξόδεψε το αστρονομικό ποσό των 30 δισ. δολαρίων και μετέφερε τέσσερις τόνους πετρωμάτων από τη Σελήνη για περαιτέρω έρευνα.

Για τη διάδοση της συνωμοσίας πως η προσσελήνωση είναι απάτη (Moon Hoax), από την άλλη, χρειάστηκε μονάχα ένα άτομο. Το 1974, ο συγγραφέας, επιπλοποιός και πρώην εργαζόμενος μιας εταιρείας που είχε συνεργαστεί με τη ΝΑSΑ, Μπιλ Κέισινγκ, εξέδωσε με υπέρογκα δικά του έξοδα το βιβλίο «Ποτέ δεν πήγαμε στο φεγγάρι» (We Never Went To The Moon), στο οποίο ισχυριζόταν πως η προσεδάφιση στη Σελήνη ήταν ένα καλογυρισμένο κινηματογραφικό τέχνασμα. Σε πέντε μόλις χρόνια, το βιβλίο του κατάφερε να πείσει το ένα τρίτο του αμερικανικού πληθυσμού.

Φέτος γιορτάζουμε την επέτειο των πενήντα χρόνων από την ιστορική διαστημική αποστολή, οι αποδείξεις είναι πλέον αδιαμφισβήτητες, ωστόσο το πνεύμα του Κέισινγκ θριαμβεύει στα συνωμοτικά διαδικτυακά φόρουμ και στις σκοτεινές γωνιές του YouTube. Ενδεχομένως και άθελά του, τη δεκαετία του ’70 ο Κέισινγκ γέννησε τη μητέρα των σύγχρονων θεωριών συνωμοσίας, την υπόθεση-σύμβολο που ανά τα χρόνια έγινε το λάβαρο δεκάδων αμφισβητιών, από τους οπαδούς της επίπεδης Γης μέχρι την κοινότητα των αντιεμβολιαστών και τους συνωμοσιολόγους της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι οπαδοί του «Moon Hoax» έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν πως η ΝΑSΑ είχε προσλάβει ως σκηνοθέτη τον... Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Mάλιστα, το 1978 ο Πίτερ Χάιαμς γύρισε και ένα εξαιρετικό κινηματογραφικό θρίλερ συνωμοσίας, το «Αιγόκερως 1», με μια στημένη από τη ΝΑSΑ αποστολή στον Αρη. 

Ο Ολντριν φωτογραφίζεται από τον Αρμστρονγκ να στέκεται πλάι σε σεισμογράφο που μόλις εγκατέστησαν πάνω στη Σελήνη. 

Έπειτα από δεκαετίες υποχώρησης των συνωμοσιολόγων, τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί τους αυξάνονται ταχύτατα και τα αποκαθηλωμένα επιχειρήματά τους επανεμφανίζονται δριμύτερα στο δαιδαλώδες Διαδίκτυο. Σύγχρονες έρευνες τοποθετούν το ποσοστό των Αμερικανών που δυσπιστούν για την προσεδάφιση στη Σελήνη κοντά στο 10% του πληθυσμού, ενώ στη Ρωσία το 57% των ερωτηθέντων θεωρούν πως οι ΗΠΑ δεν βρέθηκαν ποτέ στο φεγγάρι. (...)

Το βιβλίο του Κέισινγκ δημιούργησε μια νέα και ανατρεπτική προσέγγιση στη συνωμοσιολογία, η οποία δεν βασιζόταν πλέον στην αποκάλυψη κατεσταλμένων πληροφοριών αλλά στην ερμηνεία και αποικοδόμηση διαθέσιμων στοιχείων. Το «Moon Hoax» δεν περιείχε σχεδόν κανένα επίσημο κρατικό αρχείο – η επιχειρηματολογία του επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάλυση του υπάρχοντος φωτογραφικού υλικού εγείροντας διάφορα ασύνδετα ερωτήματα για την απουσία των αστεριών, την ανεξήγητη γωνία στη σκιά της αμερικανικής σημαίας, τα μυστήρια σύμβολα στην επιφάνεια της Σελήνης και ούτω καθεξής. 

 «Η χρήση του οπτικού στοιχείου ήταν κρίσιμη, και η βάση της θεωρίας είναι πως ο καθένας μπορεί να εξελιχθεί σε αυτοδίδακτο ντετέκτιβ και να ψάχνει για ασυνέπειες στα δεδομένα» αναφέρει επί τούτου ο ειδήμων στη συνωμοσιολογία και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Πολιτισμός της Συνωμοσιολογίας», Πίτερ Νάιτ, σε πρόσφατο άρθρο του.

Η προσέγγιση αυτή ταιριάζει γάντι με την ψυχολογία του σύγχρονου χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – μόνο που τόσο το οπτικό στοιχείο όσο και οι συνομιλητές των συνωμοσιολόγων έχουν πλέον αλλάξει. (...)

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου