25 Ιουλίου 2019

Ομόλογα: Κάτω από το 2% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ σημείωσαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε μία ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, καθώς χθες Τετάρτη για πρώτη φορά το 10ετές κρατικό ομόλογο έσπασε το ψυχολογικό φράγμα του 2%. Πλέον η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ!

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τόσο της περιφέρειας της Ευρωζώνης όσο και του πυρήνα, κατευθύνθηκαν προς τα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν κατά το πρόσφατο διάστημα, μετά τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδειξαν ότι η ύφεση στη μεταποίηση επιδεινώθηκε τον Ιούλιο, γεγονός που ενίσχυσε την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΗS Markit η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να συρρικνωθεί για 6 διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο στις 46,4 μονάδες από 47,6 τον προηγούμενο μήνα πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012. Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα δείγματα για τη μεταποίηση στη Γερμανία, καθώς ο δείκτης της Markit υποχώρησε τον Ιούλιο στις 43,1 μονάδες από 45 τον Ιούνιο, επίπεδο που τελευταία φορά βρέθηκε τον Ιούλιο του 2012.

Στην Αθήνα και στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων) καταγράφηκε μία ιστορική συνεδρίαση με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να κλείνει στο 1,98%, πέφτοντας για 1η φορά κάτω από το 2%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 241 μονάδες βάσης. 


Η ωραιοποίηση της μετριότητας;

Είναι όμως παράδοξο και κατά ορισμένους αποτελεί στρέβλωση το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα, χωρίς επενδυτική διαβάθμιση, μπορεί να δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ που λαμβάνουν την ανώτατη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ.

"Τοξική φούσκα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές 1,98%-2,01%, χαμηλότερα από τις ΗΠΑ 2,05%" είναι ο τίτλος άρθρου στο bankingnews.gr, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: 

"Μια ακραία στρέβλωση, που αποτελεί ωραιοποίηση της μετριότητας βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ομολόγων και την οποία προκάλεσαν με βάναυσο τρόπο οι κεντρικές τράπεζες ΕΚΤ και FED με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης"... "Η ΕΚΤ με την απαράδεκτη νομισματική της πολιτική έχει δημιουργήσει πλασματικές αξίες"... "Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ένα σκοπό με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, να συντηρήσουν τις ακραίες φούσκες στα ομόλογα και τις μετοχές" υποστηρίζει και τονίζει: 

"Είναι μια ακραία τοξική φούσκα το γεγονός ότι 163 ομόλογα της ευρωζώνης έχουν αρνητικό επιτόκιο. Είναι μια ακραία τοξική φούσκα το γεγονός ότι η Ελλάδα που μέχρι πρότινος πάλευε με το Grexit να δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς να είναι καλύτερες από τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα". 

"Οι ΗΠΑ με 22,5 τρισεκ. δολάρια βιώσιμο χρέος κατά την DSA, την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, αλλά με διαφορετική νομισματική και επιτοκιακή πολιτική από την ΕΚΤ δανείζεται στα 10ετή ομόλογα με επιτόκια κοντά στο 2,05%. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν την ανώτατη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με 357 δισεκ. χρέος που έχει κριθεί μη βιώσιμο από τις DSA, τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ, και βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch σε junk, δηλαδή ομόλογα σκουπίδια. Τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα" σημειώνει το bankingnews.gr και προσθέτει: 

"Μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ υπάρχει χάος με όρους ΑΕΠ, ανάπτυξης, δυναμικής, εισοδημάτων, πιστοληπτικής διαβάθμισης. Όμως όπως και οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μπορεί να δανείζονται στο 1,98% με 2,05% στα 10 χρόνια. Αποτελεί παράδοξο και ακραία τοξική στρέβλωση ότι η Ελλάδα που έως το 2015 αγωνιζόταν να αποφύγει το Grexit έχει καταφέρει να δανείζεται με το ίδιο επιτόκιο όπως και οι ΗΠΑ. Το θέμα είναι η Ελλάδα το κατάφερε ή η τοξική πολιτική της ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση που έχει προκαλέσει χάος σε όλη την Ευρώπη με τα αρνητικά επιτόκια... Κάποια στιγμή αυτές οι ακραίες στρεβλώσεις πρέπει να αποκατασταθούν". 

Σημείωση. Είναι ευνόητο αλλά το επισημαίνουμε: Τα αναφερόμενα πιο πάνω, στο δεύτερο μέρος της ανάρτησης, απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις του συντάκτη του άρθρου στο bankingnews.gr. Εξάλλου κάτι ανάλογο στο ύψος των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είχε συμβεί για αρκετά χρόνια και κατά την περίοδο προ της ελληνικής κρίσης, όπως προκύπτει και από το παραπάνω δεύτερο διάγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου