13 Ιουλίου 2019

Handelsblatt: Το Ελληνικό μπορεί να γίνει το σύμβολο ανάπτυξης της Ελλάδας

«Το Ελληνικό ήταν κάποτε το σύμβολο της στασιμότητας και τώρα θα γίνει το σύμβολο της ανάπτυξης» επισημαίνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt για να περιγράψει τους φιλόδοξους στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του για να διπλασιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. 

«Το Ελληνικό αποτελεί τον πρώτο σημαντικό στόχο για το νέο πρωθυπουργό: θα μπορέσει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να επανεκκινήσει την οικονομία και να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης;» αναφέρει το άρθρο.

Παραθέτει δε τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «θα προχωρήσουμε το έργο χωρίς καθυστέρηση, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα», τονίζοντας ότι η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου.

Η γερμανική εφημερίδα επικρίνει ακόμα τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, αναφέροντας ότι «ως πρωθυπουργός την τορπίλιζε συστηματικά εμποδίζοντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά σχέδια σε οικιστικό ιστό στην Ευρώπη».

Η Handelsblatt σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το "λιγότερο κράτος" με μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών κάνοντας ειδική αναφορά και στην επέκταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Στους στόχους προσθέτει επίσης τη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τις περικοπές στις σπατάλες.

«Ο Μητσοτάκης θέλει επίσης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την χαλάρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος προκειμένου να έχει περισσότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις» αναφέρει το άρθρο.

Η Handelsblatt επισημαίνει, παράλληλα, και τον σημαντικό στόχο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών που αποτελούν το 45,2% των συνολικών χορηγήσεών τους. «Ο Σταϊκούρας πρέπει να έχει γρήγορα αποτελέσματα καθώς ο προκάτοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος επανειλημμένα απέφευγε να επιβάλει κανόνες για μείωση των προβληματικών δανείων» σημειώνει.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου