17 Ιουλίου 2019

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές η έκδοση του 7ετούς ομολόγου

Τόσο η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε για την απόκτησή του, η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές, όσο και το μειωμένο επιτόκιο που τελικά διαμορφώθηκε στο 1,90%, μπορούν να χαρακτηρίσουν την χθεσινή απόλυτα επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου των 2,5 δις ευρώ, ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία απο τους επενδυτές και μάλιστα τους μακροπρόθεσμους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του 
Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (OΔΔΗΧ), η απόδοση της έκδοσης, που ωριμάζει στις 23 Ιουλίου 2026, διαμορφώθηκε στο 1,9% και το κουπόνι στο 1,875%. 

Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει πετύχει ποτέ η Ελλάδα σε έκδοση ομολόγου σε ευρώ. Όμως, το καλό αποτέλεσμα αποτελεί συνέπεια της ευνοϊκής συγκυρίας για τους ελληνικούς τίτλους στις αγορές και των αρνητικών αποδόσεων για τα περισσότερα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης. 

Σημειώνεται ότι σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2018, η έκδοση 7ετούς ομολόγου, επίσης 2,5 δισ. ευρώ, είχε διατεθεί με επιτόκιο 3,5%.

Οι προσφορές, εξάλλου, ξεπέρασαν χθες τα 13 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει οτι η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές.

Αυτό, όμως, που ενδιέφερε και ικανοποίησε περισσότερο τον ΟΔΔΗΧ, είναι η σύνθεση των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στον τίτλο. Οι μακροπρόθεσμοι ή τελικοί επενδυτές, το «πραγματικό χρήμα» όπως ονομάζονται, πλειοψήφησαν, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να αντιπροσωπεύουν το 55% της τελικής κατανομής των τίτλων. Ακολούθησαν οι τράπεζες με 20% και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) με 10%. Οσον αφορά την προέλευση, το 33% ήταν βρετανικά κεφάλαια, το 16% ελληνικά, το 12% γαλλικά, το 11% σκανδιναβικά, το 9% γερμανικά, αυστριακά και ελβετικά, το 6% ιταλικά, το 4% από την Ιβηρική, άλλο 4% από τις ΗΠΑ, 2% από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και 2% από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. «Ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας» χαρακτήρισε την έκδοση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τη χθεσινή έκδοση υπερκαλύφθηκε ο ετήσιος εκδοτικός στόχος του ΟΔΔΗΧ για 7 δισ. ευρώ, καθώς είχαν προηγηθεί δύο ακόμα εκδόσεις, ενός 5ετούς τίτλου τον Ιανουάριο και ενός 10ετούς τον Μάρτιο, από τις οποίες είχαν αντληθεί 5 δισ. ευρώ. 


Handelsblatt: «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» 

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» αναφέρει: 

«Ο νέος υπ. Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί, μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να μεταφέρει ένα καλό νέο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: η πρώτη έκδοση ομολόγου μετά την κυβερνητική αλλαγή, την Τρίτη, ήταν απόλυτα επιτυχής. Ο κρατικός OΔΔΗΧ μπόρεσε να αντλήσει με το επταετές ομόλογο 2,5 δις ευρώ. Η απόδοση κυμαίνεται στο 1,9%. Η ζήτηση για το νέο ομόλογο ήταν μεγάλη. Με προσφορές περίπου 13 δις ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές ο στόχος της έκδοσης ομολόγου. Με αυτή την έξοδο στις αγορές η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων. Οι αυξήσεις των τιμών έριξαν την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου από το 4,4% που ήταν στην αρχή του έτους σχεδόν λίγο πάνω από το 2% τον Ιούνιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την Handelsblatt «χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας άνω των 30 δις ευρώ η Ελλάδα είναι καλυμμένη μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022. Ο υπ. Οικ. Σταϊκούρας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ». Όπως σημειώνει η εφημερίδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η έκδοση του ομολόγου αποτελεί μια πρώτη «ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές».

Θετικά αποτιμά την έκδοση του επταετούς ομολόγου και η 
γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας: «Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης πριν από μια εβδομάδα η Ελλάδα εξέδωσε νέο ομόλογο. Η ζήτηση για το επταετές ομόλογο ξεπέρασε σημαντικά την αρχική προσφορά (…) Το καλό αποτέλεσμα αποτελεί συνέπεια των αρνητικών αποδόσεων για τα περισσότερα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης. Το ότι προσφέρει η Ελλάδα ακόμη θετική απόδοση, αποτελεί για πολλούς επενδυτές ευπρόσδεκτη ευκαιρία. Ήταν η τρίτη απόπειρα έκδοσης ομολόγου από το τέλος του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο του 2018. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν στο μεταξύ πέσει σε επίπεδα ρεκόρ».

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.grDeutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου