27 Ιουλίου 2019

Δεν φοβόμαστε τη θάλασσα, σεβόμαστε όμως τους κανόνες της

149 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό στις θαλασσιές περιοχές της Ελλάδας από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι και τις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Συνολικά για το 2018, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στην Ελλάδα 294 πολίτες (98 το πρώτο εξάμηνο και 196 το δεύτερο), γεγονός που καθιστά σχεδόν επιβεβλημένες τις δράσεις για την πρόληψη των πνιγμών στη θάλασσα.

«Δεν φοβόμαστε τη θάλασσα, σεβόμαστε όμως απόλυτα τους κανόνες της, έτσι ώστε να κολυμπάμε με ασφάλεια». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα, αναφορικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Πλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός.

«Το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος υλοποιεί δράσεις στην κατεύθυνση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «το Αρχηγείο μας, δίνει μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στην πρόληψη. Από το 2011 μέχρι σήμερα χιλιάδες μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων ενημερώνονται από στελέχη του Λ.Σ. για τους κινδύνους στη θάλασσα, μέσω ενός διαδραστικού προγράμματος, που φέρει τον τίτλο: "ΠΡΟΣΕΧΩ - ΜΑΘΑΙΝΩ - ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ"».

Ο κ. Λαγκαδιανός τόνισε ότι «ως λουόμενοι, θα πρέπει πάντα να "επιστρατεύουμε" την κοινή λογική, χωρίς να παρασυρόμαστε από τη χαρά που προσφέρει η θάλασσα και να κάνουμε υπερβολές. Δηλαδή να ακολουθούμε απλούς κανόνες που μπορούν όμως να μας σώσουν τη ζωή: να μην κολυμπάμε αμέσως μετά το φαγητό, ή υπό την επήρεια αλκοόλ, να έχουμε ως γονείς πάντα την προσοχή μας στα μικρά παιδιά, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό». 


Μην υπερεκτιμάτε την κολυμβητική σας δεινότητα

Οπως συμβουλεύει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, ένας από τους σημαντικούς κανόνες για την πρόληψη του πνιγμού είναι η σωστή αξιολόγηση των κολυμβητικών ικανοτήτων από το ίδιο το άτομο, η οποία και θα του επιβάλει πώς θα κινηθεί στο νερό. 

«Το να ξέρετε να κολυμπάτε, σημαίνει να κινήστε στο νερό με την καλύτερη δυνατή απόδοση και να είστε ικανοί να επιπλέετε εύκολα, παραμένοντας στάσιμοι στο ίδιο σημείο. Σημαίνει να γνωρίζετε πώς να παίρνετε σωστά αναπνοή με εισπνοή έξω από το νερό και εκπνοή αλλά και κράτημα της αναπνοής μέσα στο νερό», τονίζει το Ινστιτούτο. 

Αλλοι κανόνες είναι να μην κολυμπάει κάποιος ποτέ μόνος του, να μπαίνει σταδιακά στο νερό όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας σώματος και νερού, να μην μπαίνει στο νερό εάν η σωματική και η ψυχική του κατάσταση δεν είναι καλή και εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες έπειτα από ένα πλήρες γεύμα και δύο ώρες ύστερα από ένα ελαφρύ και εάν υπάρχουν μεγάλα κύματα, να μην αφήνει ποτέ παιδιά να κολυμπούν χωρίς εποπτεία και να προσέχει ιδιαίτερα πού βουτάει (σε σημείο με βάθος τουλάχιστον 4-5 μέτρων και ελεύθερο από βράχους).

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου τονίζουν ότι σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί ένα άτομο να πνίγεται ή να ζητεί βοήθεια, θα πρέπει να προσπαθήσει να το βοηθήσει με φωνητική καθοδήγηση ή πετώντας του ένα σχοινί, ένα σωσίβιο, οτιδήποτε επιπλέει, ώστε να πιαστεί ο άνθρωπος που κινδυνεύει. «Διάσωση με επαφή μπορεί να κάνει μόνο ένας καλά εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης, αφού έχει εξαντλήσει τις παραπάνω προσπάθειες», σύμφωνα με το Ινστιτούτο. 


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου