21 Ιουλίου 2019

Κλ. Ρέγκλινγκ: Η κυβέρνηση έκανε καλή αρχή

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε καλή αρχή», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ερωτηθείς για την έκδοση 7ετούς ομολόγου απαντά: 

«Η πώληση του ομολόγου ήταν ένα ακόμη θετικό σήμα. Οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη στις οικονομικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης. Φυσικά, θα παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά και θα ελέγχουν τις αποφάσεις.
Αλλά επί του παρόντος είναι θετικές. Εύκολα πωλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ. Υπήρχαν προσφορές για 13 δισ. ευρώ, επομένως υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές. Το επιτόκιο ήταν κάτω από 2%. Ήταν μεγάλη επιτυχία. Αυτό δείχνει ξανά: με τις σωστές πολιτικές, οι αγορές αντιδρούν θετικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενάρετο κύκλο με χαμηλότερα επιτόκια. Κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό χώρο. Επίσης, οι ξένοι θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν περισσότερο για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε καλή αρχή».

Στο ερώτημα αν, κατά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist, πίσω από τον όρο, «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», εννοούσε μείωση του αφορολογήτου, ο επικεφαλής του ESM απαντά:
«Ναι, ακριβώς, αυτή είναι η γενική σύσταση που δίνουν οι θεσμοί εδώ και καιρό: Συστήνουν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με σκοπό να επιτραπεί μια μείωση των φορολογικών συντελεστών. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι φιλοαναπτυξιακό: Έχουμε μια κατάσταση όπου ένα σχετικά μικρό ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού πληρώνει πραγματικά φόρους, υψηλούς σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή του ΟΟΣΑ. Για αυτό το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνήθηκε πριν από καιρό και απογοητευθήκαμε που ανετράπη. Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέστησαν σαφές πως απογοητευθήκαμε».

Και στο επόμενο ερώτημα, αν η μείωσή του είναι υπό διαπραγμάτευση, ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρινίζει: 
«Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Συνεπώς, δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλλουμε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα. Αυτό είναι παρελθόν. Ωστόσο -προσθέτει- έχουμε άποψη για το ποια μέτρα είναι φιλοαναπτυξιακά και ποια όχι. Εδώ είδαμε μια ανατροπή συμφωνίας και αυτό δεν βοήθησε. Αυτό που μετράει για εμάς είναι να τονωθεί η ανάπτυξη. Είμαστε σίγουροι πως η νέα κυβέρνηση έχει τη σωστή προσέγγιση και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους».

Τέλος, ο Κλ. Ρέγκλινγκ αναγνωρίζει ότι «η μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, ιδίως στο εισόδημα, φυσικών και νομικών προσώπων, και η προσαρμογή τους με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μάλλον θετική». «Mε την προϋπόθεση πως θα βγουν οι αριθμοί στο τέλος» προσθέτει.


Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου