19 Ιουλίου 2019

50η επέτειος της προσελήνωσης του Apollo 11

Η σεληνάκατος Eagle προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 20 Ιουλίου 1969. Έξι ώρες μετά από την προσελήνωση, στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56:15 UTC, ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης. «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε.

Φωτογραφία επάνω αριστερά: Ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν περπατάει στο φεγγάρι στην εμβληματική φωτογραφία που τράβηξε ο διοικητής του Apollo 11 και ο πρώτος άνθρωπος στη Σελήνη, Νιλ Άρμστρονγκ- Στην αντανάκλαση διακρίνεται ο Άρμστρονγκ

Ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν συνόδεψε τον Νιλ Άρμστρονγκ περίπου 20 λεπτά αργότερα, ενώ πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη.

Ο Μπαζ Όλντριν εν ώρα εργασίας στην επιφάνεια της σελήνης, φωτογραφημένος από τον Νιλ Άρμστρονγκ

Όσο βρίσκονταν στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Μάικλ Κόλινς οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά. Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν πέρασαν σχεδόν μία ημέρα στη σεληνιακή επιφάνεια προτού επανέλθουν στο Columbia.

Το Apollo (Απόλλων) 11 είχε εκτοξευτεί με έναν πύραυλο Saturn V από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο νησί Μέριτ στη Φλόριντα στις 16 Ιουλίου και ήταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo της NASA. 

Το πλήρωμα του Apollo 11 στην αναμνηστική φωτογραφία πριν την εκτόξευσή τους: Νιλ Άρμστρονγκ (αριστερά), Μάικλ Κόλινς (κέντρο), Μπαζ Όλντριν (δεξιά)

Το διαστημικό σκάφος Απόλλων είχε τρία μέρη: ένα όχημα διακυβέρνησης με καμπίνα για τους τρεις αστροναύτες - το μόνο μέρος που επέστρεψε στη Γη - ένα υπηρεσιακό σκάφος το οποίο υποστήριζε το όχημα διακυβέρνησης με πρόωση, ηλεκτρική ενέργεια, οξυγόνο και νερό, και τη σεληνάκατο που είχε δύο επίπεδα - ένα χαμηλότερο για την προσελήνωση και ένα πιο πάνω για να θέσει τους αστροναύτες πίσω σε σεληνιακή τροχιά.

Αφού τέθηκαν στη σωστή κατεύθυνση προς τη Σελήνη από τον Saturn V, οι αστροναύτες αποκόλλησαν το διαστημικό σκάφος από τον πύραυλο και ταξίδεψαν για τρεις ημέρες εωσότου μπήκαν σε σεληνιακή τροχιά. Τότε ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν μεταφέρθηκαν στη σεληνάκατο Eagle και προσεληνώθηκαν.

Οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν το ανώτερο επίπεδο του Eagle για να απομακρυνθούν από την επιφάνεια της Σελήνης και να ενωθούν πάλι με τον Κόλινς στο όχημα διακυβέρνησης. Επέστρεψαν στη Γη – και συγκεκριμένα στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού – στις 24 Ιουλίου 1969.


Σκίτσο του Kevin Kallaugher στον Economist για τα 50 χρόνια από το "πρώτο βήμα" στη σελήνη 

Η προσελήνωση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση παγκοσμίως. Ο Άρμστρονγκ πάτησε πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης και περιέγραψε το γεγονός ως «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Στη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη διαστημική αποστολή Apollo 11, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν πάτησαν στη Σελήνη, αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle.

Πληροφορίες από Wikipedia, naftemporiki.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου