31 Ιουλίου 2019

Την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη αποφάσισε η Βουλή

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης διώκεται για δύο υποθέσεις: Η πρώτη αφορά φερόμενη παράνομη ηχογράφηση συνομιλίας του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και η δεύτερη τη μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή.

Με 163 ψήφους υπέρ για την πρώτη υπόθεση και με 162 για τη δεύτερη, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Ειδικότερα, σε σύνολο 176 παρόντων βουλευτών, για την πρώτη υπόθεση υπέρ ψήφισαν 163 και κατά 13. Για τη δεύτερη υπόθεση υπέρ ψήφισαν 162 και ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Κ. Τασούλας: Η υπόθεση Πολάκη αφορά αποκλειστικά τη Βουλή

Η υπόθεση της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη δεν αφορά την κυβέρνηση, αφορά αποκλειστικά τη Βουλή, η οποία τήρησε όλες τις προθεσμίες και ενήργησε σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα και το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει αυτή η διαδικασία με βάση το άρθρο περί άρσης της ασυλίας βουλευτή κι όχι σύμφωνα με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πολάκης. 

Πάνω σε αυτό το σκεπτικό βασίστηκε η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, μετά την αποχώρηση από την Ολομέλεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη μομφή που απηύθυνε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ίδιο περί συμμετοχής του προέδρου της Βουλής σε αντισυνταγματική διαχείριση του θέματος.

Π. Πολάκης: Πολλαπλά οφέλη επιδιώκει η κυβέρνηση

«Δεν υπάρχει ούτε μωρό παιδί ότι σημερινή συζήτηση περί άρσης της βουλευτικής μου ασυλίας για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης του υποψηφίου της ΝΔ Σταμάτη Πουλή και της παραβίασης απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, συνιστά μια ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου», είπε ο Παύλος Πολάκης ξεκινώντας την ομιλία του.

Υποστήριξε ότι πρόκειται για μια δίωξη με την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία σε συνεργασία με κάποιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επιδιώκει πολλαπλά οφέλη. «Καταρχάς την αποδόμηση των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε και διαβίβασε στις αρχές και στα οποία σκάνδαλα φέρονται να συμμετέχουν ηγετικά στελέχη των δύο αυτών κομμάτων αλλά και η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ. Σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία εξυφαίνονταν και υλοποιούνταν με την ενεργό συμμετοχή των προαναφερθέντων και υλοποιούνταν την στιγμή που η χώρα χρεοκοπούσε και οι πολίτες καλούνταν να την σώσουν με το υστέρημά τους», ανέφερε ο κ. Πολάκης.

Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή συζήτηση συνιστά και μια αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης προς το πρόσωπό του υπό την έννοια και της ηθικής σπίλωσης και της οικονομικής επιβάρυνσης και της ψυχικής ταλαιπωρίας επειδή κι ο ίδιος ταλαιπώρησε πολλαπλώς το σύστημα κατά την υπουργική του θητεία. 

Αποχώρησε η αξιωματική αντιπολίτευση

Μετά και την ομιλία Πολάκη, σύσσωμη αποχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας του πρώην Αναπληρωτή Υγείας Παύλου Πολάκη.

«Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε κατά κανένα τρόπο τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του Συντάγματος σε αυτή τη διαδικασία δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του τέως Αναπληρωτή Υγείας Παύλου Πολάκη από το βήμα της Ολομέλειας.

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε το επιχείρημα του κ. Πολάκη ότι πρόκειται περί πολιτικής δίωξης ζήτησε να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. 

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για άρση ασυλίας Πολάκη 

Για «κυβερνητικό Βατερλώ» κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη και σχολιάζουν ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ειδικότερα ότι η κυβερνητική παράταξη «βγήκε σοβαρά τραυματισμένη» από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Κατηγορούν τη ΝΔ ότι «επιχείρησε να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου στοχοποιώντας τον Παύλο Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλυψε τα όσα σκανδαλώδη συνέβαιναν επί χρόνια στο χώρο της υγείας». 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕkathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου