23 Ιουλίου 2019

Πώς μπορείτε να κοιμηθείτε πιο άνετα τις ζεστές νύχτες

Πώς μπορείτε να κοιμηθείτε άνετα στην ζέστη χωρίς air condition!
Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με ανεμιστήρα ανοιχτό όλο το βράδυ.


Μπορεί να είναι δύσκολο να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο κατά τη διάρκεια μιας ζεστής νύχτας, ειδικά αν δεν υπάρχει τρόπος να δροσιστεί το υπνοδωμάτιό σας.

Η υπερβολική ζέστη στο περιβάλλον όπου κοιμάστε, μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση και άλλες διαταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει ο Sujay Kansagra, MD, ειδικός σε θέματα ύπνου. Αν δεν κοιμάστε άνετα, μπορεί να μην εισέλθετε στα βαθύτερα στάδια του ύπνου και να ξυπνήσετε νιώθοντας κουρασμένοι. 

Στην πραγματικότητα, η ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι μεταξύ 18,5-20,5°C. Αλλά ενώ μπορεί να μην έχετε έλεγχο της θερμοκρασίας, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά, προγραμματίστε την προπόνησή σας αφότου ξυπνήσετε παρά πριν πέσετε για ύπνο. «Όταν ξαπλώνετε, η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να πέφτει τόσο που το κάνει πιο εύκολο για εσάς να κοιμηθείτε», αναφέρει ο Dr. Kansagra. Η άσκηση αργά το βράδυ ή πριν πέσετε για ύπνο, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος υπερβολικά πολύ και να σας προκαλέσει υπερένταση και δυσκολία στον ύπνο.

«Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε φορώντας τις σωστές πυτζάμες για αυτές τις ζεστές νύχτες», προσθέτει ο ειδικός. Επιλέξτε πιο ελαφριά, λιγότερο περιοριστικά ρούχα για τον ύπνο, καθώς τα πιο σφιχτά και βαριά υφάσματα μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πιο ζεστά. Οι βαμβακερές πυτζάμες είναι μια καλή επιλογή.

Τέλος, κάνετε ένα ζεστό ντους πριν πέσετε για ύπνο -ναι, ζεστό! «Ένα ζεστό ντους το βράδυ μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε», εξηγεί ο Dr. Kansagra. Θα αυξήσει τεχνητά τη θερμοκρασία του σώματος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε όταν βγείτε από το ντους θα αντιμετωπίσετε μια γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας. Αυτή η πτώση, αν και βρίσκεστε σε ένα ζεστό δωμάτιο, θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε γρήγορα και άνετα.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με ανεμιστήρα ανοιχτό όλο το βράδυ

Η ζέστη το καλοκαίρι, πολλές φορές είναι ανυπόφορη. Έτσι, οι περισσότεροι καταφεύγουν στα κλιματιστικά ή τους γνωστούς σε όλους μας, ανεμιστήρες! Αν και μέχρι τώρα ο ανεμιστήρας ήταν αγαπημένο μας αντικείμενο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, μια τέτοια πρακτική δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Ο ανεμιστήρας παρόλο που κινεί τον αέρα γύρω από το δωμάτιο ενισχύοντας έτσι την φρεσκάδα του δωματίου, ανασηκώνει δυστυχώς σκόνη και γύρη που κατακάθεται σε κάθε δωμάτιο. Όσοι είναι αλλεργικοί και έχουν άσθμα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοιμούνται με τον ανεμιστήρα ανοιχτό. Η σκόνη ανακυκλώνεται και την εισπνέετε καθώς κοιμάστε.

Ο ανεμιστήρας πρέπει να καθαρίζεται και να μην έχει σκόνη στις λεπίδες του. Αν έχει σκόνη, τότε με το που τον ενεργοποιήσετε θα εκτοξευθεί στον αέρα όλη αυτή η σκόνη.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από τον ανεμιστήρα, είναι να ερεθιστούν τα μάτια και ιδίως όσοι φοράνε φακούς επαφής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται με τα μάτια τους εν μέρει ανοιχτά και ο ερεθισμός από τον ανεμιστήρα είναι πολύ πιθανός.

Τέλος, ο ανεμιστήρας μπορεί να προκαλέσει πόνο στους μυς. Ο πόνος στον σβέρκο και στην πλάτη που μπορεί να νιώσετε το πρωί που θα ξυπνήσετε, μπορεί να οφείλεται στο συνεχές ρεύμα αέρα από τον ανεμιστήρα.

Πηγή: newmoney.gr, από τα:
Πώς μπορείτε να κοιμηθείτε άνετα στην ζέστη χωρίς air condition!
Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με ανεμιστήρα ανοιχτό όλο το βράδυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου