15 Ιουλίου 2019

TIME: Οι ελληνικές εκλογές φέρνουν ελπίδα σε μία χώρα που την έχει ανάγκη

Στην Ελλάδα, το mainstream επέστρεψε στην εξουσία και οι λαϊκιστές βρίσκονται σε αποδρομή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι η χώρα «θα σηκώσει και πάλι υπερήφανα το κεφάλι» και οι έλληνες ψηφοφόροι τού έδωσαν μία ισχυρή εκλογική νίκη, αναφέρεται στην προδημοσίευση συνέντευξης του έλληνα πρωθυπουργού στον Ian Bremmer στην ηλεκτρονική έκδοση του Time, η οποία θα δημοσιευθεί στο τεύχος της 22ας Ιουλίου και έχει τίτλο «Οι ελληνικές εκλογές φέρνουν ελπίδα σε μία χώρα που την έχει ανάγκη».

Ο νέος πρωθυπουργός έχει την δουλειά του κομμένη στα μέτρα του. Οι προοπτικές της χώρας έχουν βελτιωθεί έπειτα από μία αγωνιώδη και παρατεταμένη οικονομική ύφεση που κατέστρεψε το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας, αλλά περισσότερο από το 30% των πολιτών της παραμένει παγιδευμένο στην φτώχεια και η ανεργία στο 18%.

Οι πιστωτές ενθουσιάστηκαν με την νίκη του Μητσοτάκη και την επιστροφή του φιλικού προς την επιχειρηματικότητα κόμματος της Νέας Δημοκρατίας- και την αποχώρηση της αριστερής κυβέρνησης του Συριζα που αντικαθιστά. Ο Μητσοτάκης λέει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί την δέσμευση της Ελλάδας για τα ετήσια πλεονάσματα, ότι θα επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών για να μειώσει τους φόρους και ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ευχαρίστησε τους ευρωπαίους ηγέτες, διότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες από τον Συριζα να προκαλέσει άλλη μία οικονομική κρίση, την οποία οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούσαν να διαχειρισθούν, αφού η μεταναστευτική κρίση υπονόμευσε την πολιτική συναίνεση στην ΕΕ και η καγκελάριος Μέρκελ δεν διαθέτει πλέον το πολιτικό κεφάλαιο για να εξασφαλίσει μία αξιόπιστη συμφωνία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στον νέο πρωθυπουργό την ξεκάθαρη πλειοψηφία που θα χρειασθεί για να προωθήσει την ατζέντα του. Επιπλέον ο Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είναι ένας ικανός τεχνοκράτης, ένα πρόσωπο με την επαγγελματική εμπειρία ενός συμβούλου της McKinsey, παρά ενός δημιουργού υποσχέσεων, υποσχέσεων που δεν μπορούν να τηρηθούν, όπως ο προκάτοχός του, ο απελθείς Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να φέρει γρήγορα αποτελέσματα αν θέλει να διατηρήσει το momentum που του έδωσε η νίκη του, αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο επισημαίνεται η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές (57%) και εκτιμάται ότι θα χρειασθούν πολλά χρόνια πριν η Ελλάδα μπορέσει να αποκαταστήσει μία πραγματική κανονικότητα με την πλήρη αποπληρωμή του χρέους.

Με περισσότερο από το 30% των ψήφων, ο Συριζα επέστρεψε στην αντιπολίτευση απελευθερωμένος από ευθύνες αφού απέφυγε την οικονομική καταστροφή, μπορεί πάλι να εκτοξεύει άδικες επικρίσεις προς εκείνους που ανέλαβαν τα βάρη. Η Ελλάδα μπορεί επίσης να επιστρέψει στις διαμαρτυρίες που βασάνισαν την προηγούμενη υπό την Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και προκάλεσαν ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων στην Αθήνα.

Προς το παρόν, οι Ελληνες είναι δικαίως αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αλλά απέχουν πολύ από το τέλος της περιπέτειας και ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα διαπιστώσει πως η νίκη στις εκλογές ήταν το εύκολο μέρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου