8 Ιουλίου 2019

Διεθνή ΜΜΕ: Τέλος εποχής για Τσίπρα και λαϊκισμό, μεγάλες προκλήσεις για Μητσοτάκη

Με τεράστιο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και επιχειρούν μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κάνουν λόγο για τέλος εποχής για τον Αλέξη Τσίπρα και τον λαϊκισμό, ενώ τονίζουν τις μεγάλες προκλήσεις που αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Wall Street Journal: Πώς κερδίζεις μία λαϊκιστική πολιτική κίνηση σε άνοδο; «Την βάζεις στην εξουσία και ίσως οι ψηφοφόροι μάθουν ότι το νέο αφεντικό είναι χειρότερο από το παλιό» αναφέρει η «Wall Street Journal» σε ένα καυστικό σχόλιο για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση των ψηφοφόρων να κάνουν στροφή. «Ανερχόμενος στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε τελικά μία εξέγερση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν στην πραγματικότητα η οργή των Ελληνών πήγαζε από την εσωτερική διαφθορά» σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα σε άρθρο γνώμης και προσθέτει: «Αντί να ανατρέψει το σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ το μιμήθηκε με επιθέσεις σε ανεξάρτητα μέσα και επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο της θητείας του χαρακτηρίστηκε από αποτυχίες σε ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η απάντηση σε μία καταστροφική πυρκαγιά». 

Bloomberg: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα», προειδοποιεί το Bloomberg. «Γιατί η Ν.Δ. έχει μπροστά της πέντε σοβαρές προκλήσεις, που δεν μπορούν να περιμένουν». Τα πέντε ζητήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι: Δημοσιονομική σταθερότητα, κόκκινα τραπεζικά δάνεια, επενδύσεις (αφού στόχος του Μητσοτάκη είναι να διπλασιάσει το ρυθμό ανάπτυξης στο 4% το 2020, κάτι που για να πετύχει χρειάζεται επενδύσεις), το χάος της ΔΕΗ και τέλος Διοίκηση - ασφάλεια. 

New York Times: «Κάτι σαν εθνικό σπορ είχε γίνει στην Ελλάδα το να υποτιμούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολιάζουν οι «New York Times», αναφέροντας χαρακτηριστά το παρωνύμιο «Κούλης», που χρησιμοποιούν οι επικριτές του. «Όμως, μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές της Κυριακής, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτός που γελάει τελευταίος», επισημαίνουν. Η άνοδος του στον πρωθυπουργικό θώκο της Ελλάδας είναι απόδειξη της επιμονής του, αλλά και των ριζικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα της χώρας μέσα σε μια δεκαετία ακραίων οικονομικών δυσκολιών και την επακόλουθη αναμόρφωση των πολιτικών συμμαχιών, υπογραμμίζουν. 

CNN: «Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού» είναι ο τίτλος του CNN, το οποίο αναφέρει σε κάθε περίπτωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από το ίδιο πολιτικό καθεστώς που βύθισε την Ελλάδα στην κρίση και το απέρριψαν οι ψηφοφόροι το 2015. Σύμφωνα με το CNN, η χθεσινή ψήφος ήταν μία ψήφος διαμαρτυρίας ενάντια σε μία κυβέρνηση που υποσχέθηκε πολλά και απέτυχε, αλλά και ένα μήνυμα στους απανταχού λαϊκιστές ότι τα πράγματα μπορουν να αλλάξουν και να ξαναλλάξουν. 

BBC: «Στους δρόμους της Αθήνας υπήρχε μία αθόρυβη αντίδραση καθώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Η νίκης της Νέας Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενη και ο κόσμος ήταν κυρίως στις παραλίες παρά στους δρόμους», αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC Μαρκ Λόουεν στη σύντομη ανάλυσή του με τίτλο «Ένα μήνυμα για τους λαϊκιστές;». «Έπειτα από τις έκτες εκλογές σε μία δεκαετία, αυτή η κουρασμένη χώρα φαίνεται πως αντέδρασε με συλλογική αδιαφορία», σχολιάζει. «Και κάποιοι, οι οποίοι φλερτάρουν με τον λαϊκισμό, από τη Βρετανία έως τις ΗΠΑ, θα δουν στην περίπτωση της Ελλάδας ότι το πολιτικό εκκρεμές μπορεί να στραφεί προς την επικρατούσα τάση», επισημαίνει μεταξύ άλλων. 

Παράδοση - παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου

Financial Times: «Το πάραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα ανακτά την εξουσία στην Ελλάδα έπειτα από μια σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές, δημιουργώντας ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μια χώρα κλονισμένη από χρόνια ύφεσης και τρεις διεθνείς διασώσεις» γράφουν οι «Financial Times». «Οι δομικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν και αναπτυξιακοί στόχοι χάθηκαν αφού το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τους φόρους και μείωσε τη δημόσια δαπάνη για να επιτύχει τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας» αναφέρουν. 

Monde: «Τέλος του παιχνιδιού για τον Αλέξη Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέτριψε τον αριστερό σχηματισμό του απερχόμενου πρωθυπουργού κατά τις πρώτες βουλευτικές εκλογές, αφότου η Ελλάδα απέφυγε την πτώχευση», αναφέρει η γαλλική «Monde». Αποδίδει την ήττα του Αλέξη Τσίπρα στο γεγονός ότι, μολονότι δημιούργησε ελπίδα τον Ιανουάριο του 2015, σε μία χώρα κλονισμένη από την κρίση χρέους και τη λιτότητα που της επέβαλαν οι πιστωτές της, αναγκάστηκε να δεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης με σκληρά μέτρα για να αποτρέψει την έξοδο από την ευρωζώνη, κάτι που οι ψηφοφόροι δεν του συγχώρεσαν. 

«Η ιστορία τελειώνει εκεί που ξεκίνησε. Όπως ο Οδυσσέας, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε εκεί απ’ όπου έχει ξεκινήσει στο τέλος ενός μακρού ταξιδιού. Για την τελευταία προεκλογική του συνάντηση ενόψει των εκλογών, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε λογικά την πλατεία Συντάγματος, τη μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το Κοινοβούλιο, και θέατρο των βίαιων διαδηλώσεων στην κορύφωση της κρίσης χρέους, το 2012-2013», αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ της από την παραμονή των εκλογών η «Monde» με τίτλο «Το προαναγγελθέν τέλος της εποχής Τσίπρα στην Ελλάδα». 

Le Figaro: Ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει «ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την κρίση, σε μια χώρα που δυσκολεύεται να ανακάμψει έπειτα από τρία συναπτά προγράμματα λιτότητας», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Η γαλλική εφημερίδα παρουσιάζει αναλυτικά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και σημειώνει ότι ανάμεσα στα «καυτά» ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι «η λανθάνουσα κρίση με την Τουρκία», καθώς η Άγκυρα «πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις της» στα ελληνικά και τα κυπριακά χωρικά ύδατα αμφισβητώντας κυρίως τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και της Ελλάδας. 

La Repubblica: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα», μεταδίδει από ο απεσταλμένος της ιταλικής «La Repubblica», σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τη ζημιά και ανέκτησε πέντε μονάδες συγκριτικά με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. «Η Νέα Δημοκρατία επωφελήθηκε όχι μόνο από την πόλωση που της έφερε πολλές ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από την υψηλή συμμετοχή», προσθέτει. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι παρατηρητές αποδίδουν την ήττα του αριστερού πρωθυπουργού Τσίπρα και του κόμματός του στα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, τα οποία έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη. Ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, που παραδοσιακά καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία» αναφέρει η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung». 

Deutsche Welle: Για ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας που οδηγεί την Ελλάδα σε αλλαγή σελίδας κάνει λόγο η «Deutsche Welle». Παράλληλα δίνει έμφαση και στην είσοδο του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα κόμμα κατά της λιτότητας, που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκη. 

Süddeutsche Zeitung: Στο ζήτημα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τα επόμενα χρόνια αναφέρται στο ρεπορτάζ της και η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», η οποία υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να «επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, οι οποίοι όμως προσκρούουν στην υψηλή φορολογία. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Εάν οι δανειστές δεν αφήσουν στην Αθήνα περιθώριο ελιγμών και η νέα κυβέρνηση θα απογοητεύσει τις προσδοκίες για μια αισθητή ανάκαμψη». 

El Pais: Με εκτενές αφιέρωμα για τις εκλογές στην Ελλάδα κυκλοφορεί σήμερα και η ισπανική «El Pais», η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ένα κύκλος ολοκληρώνεται στην Ελλάδα, «σαν η παρένθεση των τεσσάρων ετών του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπήρξε ή σαν να ήταν ένα μακρινό όνειρο» και επισημαίνει ότι «παραδοσιακή πολιτική ξαναεπιβλήθηκε στην Αθήνα, με μία πλειοψηφία όμοια άλλων εποχών».

Πηγή: Στοιχεία από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου