9 Οκτωβρίου 2019

«Ραντεβού στην άλλη πλευρά, Γκρέτα!»

«Τριάντα έξι ακτιβιστές έφυγαν από το Αμστερνταμ σήμερα για το Σαντιάγο της Χιλής. Ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό! Να ’χετε καλό ταξίδι και πάντα πρίμα τον άνεμο. Τα λέμε στο Σαντιάγο!». Με αυτόν τον τρόπο η Γκρέτα Τούνμπεργκ «ξεπροβόδισε» στις 3 Οκτωβρίου το «Regina Maris», το σκάφος που θα μεταφέρει 36 νέους από την Ευρώπη στη Λατινική Αμερική, με τελικό προορισμό τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (το λεγόμενο COP25), που θα πραγματοποιηθεί στη Χιλή στις 2-13 Δεκεμβρίου. 

Greta Thunberg @GretaThunberg ·3 Οκτ
36 climate activists left Amsterdam today for #cop25 in Santiago de Chile. They are going by sailboat! Safe journey and fair winds
@AnunaDe and everyone. See you in Santiago!



«Ετσι μοιάζει ένα κίνημα! Εχουμε μπροστά μας επτά εβδομάδες, ραντεβού στην άλλη πλευρά, Γκρέτα!» απάντησαν στη 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια, την αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια του παγκόσμιου κινήματος για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και την υιοθέτηση πολιτικών που θα διατηρήσουν την πλανητική θερμοκρασία στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5 βαθμού Κελσίου, διεγείροντας τα αντανακλαστικά του μαθητικού πληθυσμού παγκοσμίως.

«Ενα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του σημερινού momentum για την κλιματική αλλαγή: χρόνια μιλούσα με τους γονείς μου γι’ αυτά τα θέματα, αλλά είναι η πρώτη φορά που νιώθω ότι το πρόβλημα τους απασχολεί πραγματικά», είπε στην «Καθημερινή» ο 26χρονος Στέφανος Χαραλαμπόπουλος, λίγο πριν επιβιβαστεί στο περήφανο «Regina Mars» για το ταξίδι που αναμένεται να μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του. 


Οι τριάντα έξι ακτιβιστές, με το ιστιοπλοϊκό «Regina Maris», έχουν ως στόχο, στις 7 εβδομάδες που θα βρίσκονται εν πλω, να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης για τις μεταφορές.

Ο στόχος της ομάδας Sail to the COP είναι, αφενός, να ενισχύσει τη φωνή των νέων στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο COP25 και, αφετέρου, να καταδείξει τις επιπτώσεις των αεροπορικών πτήσεων στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις αεροπορικές μεταφορές.


Σύμφωνα με τους νέους της οργάνωσης Sail to the COP, η κλιματική και οικολογική κρίση απαιτεί δραστική μεταστροφή προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα μεταφορών. «Θα πρέπει να είναι εύκολο, προσιτό και ελκυστικό να ταξιδεύεις χωρίς να πληγώνεις τον πλανήτη», λένε.

Πηγές: kathimerini.gr ,
twitter.com 

Σχετική ανάρτηση: Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Σύνοδο για το Κλίμα: Μου κλέψατε τα όνειρα 24.09.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου