11 Οκτωβρίου 2019

Τι κομίζει το σχέδιο «Ηρακλής» στις τράπεζες

Το ελληνικό σχήμα, το σχέδιο «Ηρακλής», για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, που στηρίζεται στο ιταλικό πρότυπο, είναι έτοιμο πια να τεθεί σε εφαρμογή. Θα λειτουργήσει μέσα στην τρέχουσα χρήση ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν αισθητά το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιό τους οδηγούμενες με άλλες προϋποθέσεις στο stress test του 2020, ενώ σε συνδυασμό με τις άκρως ευνοϊκές εξελίξεις στις αγορές χρέους θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το σχέδιο «Ηρακλής» επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Α. Δημιουργείται ένας φορέας διαχείρισης της τιτλοποίησης που θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές.

Β. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς.

Γ. Κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται έναντι αμοιβής με όρους της αγοράς, ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται και του χαρτοφυλακίου που τιτλοποιείται.

Οι προμήθειες που θα καταβάλλουν οι τράπεζες για τα 9 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων που θα παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αποσαφήνισε ο ίδιος, διαμορφώνεται μόλις σε 1,8% και σε καμία περίπτωση δεν θα καταβληθούν προκαταβολικώς. 

Πώς βλέπουν το σχέδιο «Ηρακλής» κυβέρνηση και ΤτΕ

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η ένταξη των τραπεζών στο σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περάσουν με επιτυχία τα stress tests.

Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για χρηματοπιστωτικά θέματα, Γιώργος Ζαββός, ερωτώμενος για άλλα σχέδια που μπορούν να βοηθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση (π.χ. εκείνο της ΤτΕ), οποιαδήποτε λύση η οποία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν αποτελεί state aid και ενδιαφέρει τους επενδυτές μπορεί να εξεταστεί. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξάλλου έστειλε χθες το μήνυμα πως εάν και πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου προβλήματος. «Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν συστημικές λύσεις, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιες οι τράπεζες για την ταχεία βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ υπογράμμισε ότι παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ε.Ε. 

Πώς βλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι το σχέδιο «Ηρακλής» 

Θετικής υποδοχής έχει τύχει μέχρι στιγμής το ελληνικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, που έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν. Εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και θα βελτιώσει την εικόνα των τραπεζών στις αγορές. 

Οικονομικά βιώσιμο θεωρεί το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων η HSBC. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, βάσει μίας απλής τιτλποίησης περιμένουμε οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και να χάσουν κέρδη. Στην περίπτωση του «Ηρακλή» με βάση τα δεδομένα, που έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, θα είχαμε αισθητή μείωση του κόκκινου χαρτοφυλακίου και αύξηση της κερδοφορίας, αλλα πλήγμα στον κεφαλαιακό δείκτη.

Απο την πλευρά της η JPMorgan χαρακτηρίζει το σχέδιο ως θετικό βήμα, αν και επισημαίνει ότι η επιτυχία του θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το βαθμό συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών. Το μεγαλύτερο όφελος σύμφωνα με τους αναλυτές της για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η κεφαλαιακή ανακούφιση. 

Θετικό γεγονός για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών (credit positive) είναι σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings το «πράσινο φως» της Κομισιόν για το σχέδιο «Ηρακλής», που στοχεύει στην μείωση των κόκκινων δανείων. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά οτι θα επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα λειτουργούν ως βαρίδι στο κεφάλαιο, την κερδοφορία και την ικανότητα των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια. «Αναμένουμε το σχήμα να εφαρμοστεί πλήρως στις ερχόμενες εβδομάδες» αναφέρει ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι «η επίπτωση του σχήματος στο κεφαλαιακό προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και την διάθεση των επενδυτών». 

Θετική υποδοχή και στο Χρηματιστήριο

Η θετική υποδοχή του σχεδίου «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τους διεθνείς οίκους πυροδότησε δυναμικό ράλι των τραπεζικών τίτλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οδήγησε σήμερα τον Γενικό Δείκτη στις 855,95 μονάδες (+1,99%).

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,42%. Ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 5,88% και ακολοούθησαν η Τράπεζας Πειραιώς (+5,30%), η Alpha Bank (+4,55%) και η Eurobank (+3,02%).

Πηγή: Στοιχεία από naftemporiki.gr και ειδικότερα από:
Fitch: Credit positive o «Ηρακλής» για τις τράπεζες
Πώς βλέπουν το σχέδιο οι επενδυτικοί οίκοι
Τι κομίζει ο «Ηρακλής» για τράπεζες και οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου