25 Οκτωβρίου 2019

HB: «Ο Μητσοτάκης στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές»

«Έτσι θέλει να κερδίσει επενδυτές η Ελλάδα» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt που αναφέρεται στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που υπερψήφισε η Βουλή χθες το βράδυ. 

«Την Πέμπτη η Βουλή στην Αθήνα εγκρίνει νέο νομοθετικό πακέτο για την ενίσχυση των επενδύσεων. Και αυτό είναι απολύτως αναγκαίο» γράφει η ΗΒ και προσθέτει: «[…] Με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προβλέπει από μειώσεις φόρων και πάταξη της γραφειοκρατίας μέχρι απλοποίηση αδειοδοτήσεων και επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων, ο νέος συντηρητικός, φιλελεύθερος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στρώνει τώρα κόκκινο χαλί στους επενδυτές». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «[…] η Τράπεζα της Ελλάδας αξιολόγησε ήδη θετικά το νομοθετικό πακέτο: τα νέα μέτρα μπορούν να φέρουν τα επόμενα δέκα χρόνια πρόσθετη οικονομική ανάπτυξη πέντε ποσοστιαίων μονάδων αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η σχεδιαζόμενη πάταξη της γραφειοκρατίας και η απορρύθμιση των αγορών θα ενισχύσουν την διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ο Μητσοτάκης καταβάλλει και προσωπικές προσπάθειες για να ανακτήσει η χώρα την εμπιστοσύνη (των επενδυτών). Αξιοποίησε το πρόσφατο ταξίδι στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για πολυάριθμες επαφές με οικονομικούς παράγοντες, τραπεζικούς και θεσμικούς επενδυτές».

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο 

Με αυξημένη πλειοψηφία 165 ψήφων (ΝΔ και Ελληνική Λύση) σε σύνολο 287 ψηφισάντων βουλευτών, ψηφίστηκε επί της αρχής το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα την κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη γιατί περιορίζει τους χρόνους που έχαναν όταν έκαναν μια επένδυση και ήθελαν να πάρουν μια άδεια, όταν ήθελαν να ξεπεράσουν το σκόπελο της ελληνικής γραφειοκρατίας...» δήλωσε πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης.
Στις πέντε βασικές αρχές του νομοσχεδίου αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην ομιλία του στη Βουλή: «Ψηφιοποίηση του κράτους, απλούστευση διαδικασιών, επιτάχυνση δικαιοσύνης μέσω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, κινητροδότηση (ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στα επιχειρηματικά πάρκα) και ενίσχυση της καινοτομίας μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας». Τόνισε δε ότι το "Επενδύω στην Ελλάδα" δεν είναι ένα ευφυολόγημα αλλά μια πραγματικότητα.

Να αποδομήσει συνολικά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προσπάθησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Βουλή, λέγοντας ότι είναι «πλυντήριο επιχειρηματικών συμφερόντων» και υποστηρίζοντας ότι "διαπνέεται από μια φιλοσοφία ακραία νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή και αντεργατική που στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί και αντιαναπτυξιακή".

Πηγές: Deutsche Welle
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου