11 Οκτωβρίου 2019

Σκίτσα για την επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Σκίτσα από τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία, "Πηγή Ειρήνης" (!) την ονόμασε, στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Αριστερά σκίτσο του Τάσου Αναστασίου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν την Τετάρτη, επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις άρχισαν αμέσως μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναδιπλωθούν οι αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας "ο συνολικός αριθμός των «τρομοκρατών» (έτσι τους ονομάζουν) που έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ανέρχεται σε 174".

Υπενθυμίζεται ότι οι Κούρδοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). 


Ο Ερντογάν καθησυχάζει τη Δύση ότι δεν θα γεμίσει με Κούρδους. Δεν θα προλάβουν να γίνουν πρόσφυγες! Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή" (10.10.2019): 

Ο ΟΗΕ συνιστά αυτοσυγκράτηση! Σκίτσο του Τάσου Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup):

Και ο Ντόναλντ Τραμπ συμβουλεύει τον Ταγίπ Ερντογάν, στον δρόμο του για τη Συρία, "να μην τρέχει"! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην "Καθημερινή" (11.10.2019): 

Tιτιβίσματα των Τραμπ και Ερντοβάν στο twitter... Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (10.10.2019):

Στον Aμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αρέσουν» οι Κούρδοι, αλλά έκρινε σκόπιμο να κάνει χθες κάποιες διευκρινίσεις:
Ο Τραμπ επισήμανε πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους», για ίδιο συμφέρον.
Οι Κούρδοι -έθνος που δεν διαθέτει Κράτος- «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία», έκρινε σωστό να υπενθυμίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε ακόμη. Τούτου λεχθέντος «μας αρέσουν οι Κούρδοι», επέμεινε.

Και μπορεί οι Κούρδοι να αγαπούν τις ΗΠΑ, αλλά ο
Τραμπ δεν διατάζει να πυροβολεί τους τους συμμάχους του στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους! 
Σκίτσο στο twitter: 
Rocket Raccoon2020 @cpttrashpanda
In case this needs to be boiled down, here ya go. #syria #kurds #KurdsBetrayedByTrump #TrumpFail #trumpisamurderer


Και με τα εκατομμύρια των προσφύγων και τις χιλίαδες των τζιχαντιστών τι κάνουμε; Ο Σουλτάνος (Ερντογάν) έχει τη δική του απάντηση. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (11.10.2019): 

Ύστερα από όλα αυτά "εμείς είμαστε Σύροι (ή Σύριοι;)". Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη: 

Το βράδυ της Πέμπτης, μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωνε πως η διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων είναι μία από τις τρεις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ μετά την τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

«Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατεύματα και να κερδίσουμε Στρατιωτικά, να πλήξουμε την Τουρκία πολύ σκληρά Οικονομικά και με Κυρώσεις, ή να διαμεσολαβήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων!» έγραψε ο Τραμπ στην ανάρτησή του.

....We have one of three choices: Send in thousands of troops and win Militarily, hit Turkey very hard Financially and with Sanctions, or mediate a deal between Turkey and the Kurds! 

Εντωμεταξύ, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία. «Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζουμε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. 

afirimeno.com 

Πηγές: Κείμενα με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου