30 Οκτωβρίου 2019

Αδ. Γεωργιάδης: Διεκδικούμε να έρθει η Volkswagen στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να φέρει τη Volkswagen στην Ελλάδα πιστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά το πάγωμα της επένδυσης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Τουρκία λόγω της στρατιωτικής της επιχείρησης στη Συρία. Ξεκαθάρισε πάντως ο υπουργός ότι προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν ανακοινώσεις, αφού δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο αρμόδιος υφυπουργός για την εξωστρέφεια, ο κύριος Φραγκογιάννης, έχουμε ήδη δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για αυτό το θέμα. Για να κάνω ανακοινώσεις, θα πρέπει να έχω αποτέλεσμα» είπε σε συνέντευξή του χθες στην ΕΡΤ. «Σας λέω όμως ότι και η Ελλάδα έχει μπει σε αυτή τη διεκδίκηση» συμπλήρωσε.

Αναβολή της τελικής απόφασης για την επένδυση της VW στην Τουρκία
 
Η Volkswagen για να εγκαταστήσει το νέο εργοστάσιό της εξέτασε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων την Τουρκία, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Σλοβενία, την Ρουμανία, αλλά και κράτη της βόρειας Αφρικής. Τελικά είχε επιλέξει την Τουρκία λόγω «θετικών μακροοικονομικών συνθηκών», ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο πληθυσμός της χώρας που φθάνει τα 80 εκατ., καθώς και η θέση της ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Λίγο μετά την επίθεση της Τουρκίας κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, ο όμιλος Volkswagen ανέβαλε την τελική απόφασή του, για το αν θα κατασκευάσει εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Τουρκία, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει γύρω στα μέσα του μήνα εκπρόσωπος της εταιρείας, εν μέσω διεθνών επικρίσεων για τη στρατιωτική επιχείρηση της χώρας αυτής στη Συρία, αλλά και ανησυχιών για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη φήμη του γερμανικού ομίλου.

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση και εξετάζουμε με μεγάλη ανησυχία τις τρέχουσες εξελίξεις», δήλωσε τότε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας.

Παράλληλα είχε επισημάνει ότι η δημιουργία εργοστασίου κοντά στην Σμύρνη βρίσκεται το τρέχον διάστημα στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Σε αυτό σχεδιάζεται να κατασκευάζονται τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης. Το ύψος της επένδυσης υπερβαίνει το 1,5 δισεκ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Η έναρξη της ανέγερσης των εγκαταστάσεων έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2020, με την παραγωγή να ξεκινά το 2022. Όμως, όλα αυτά προ το παρόν έχουν παγώσει.


Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.grkathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. «Οχι» σε εργοστάσιο VW στην Τουρκία από το συνδικάτο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το νέο εργοστάσιο της Volkswagen που η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να προσελκύσει στη χώρα, φαίνεται πως απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Τα πανίσχυρα εργατικά σωματεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεσμεύτηκαν χθες να εμποδίσουν το σχέδιο της Volkswagen να κατασκευάσει εργοστάσιο αξίας 1,3 δισ. ευρώ στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία. «Θέλω να το πω πολύ καθαρά: οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν πρόκειται να εγκρίνουν (το σχέδιο) για όσο διάστημα προσπαθεί η Τουρκία να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους με πόλεμο και πίεση», δήλωσε χθες ο Μπερντ Οστερλοχ, επικεφαλής όλων των εργατικών σωματείων της Volkswagen παγκοσμίως, μιλώντας σε εφημερίδα των εργαζομένων. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή