27 Οκτωβρίου 2019

Τραμπ: Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός

Ο επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» είναι νεκρός, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο επιβεβαιώνοντας ότι ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκε στη διάρκεια αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη βορειοδυτική Συρία.

«Την περασμένη νύχτα οι ΗΠΑ οδήγησαν τον υπ' αριθμόν ένα ηγέτη τρομοκρατων στη Δικαιοσύνη» δήλωσε, διευκρινίζοντας πως ο αρχηγός του Ι.Κ. σκοτώθηκε πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Πρόσθεσε ακόμη πως ο Αλ Μπαγκντάντι πέθανε «σαν σκυλί» και «σαν δειλός» και διαβεβαίωσε πως «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους». 


«Ήταν ένας αρρωστημένος αχρείος άνθρωπος και τώρα έφυγε», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως «ο φονιάς, που προσπαθούσε τόσο σκληρά να εκφοβίσει άλλους, πέρασε τις τελευταίες στιγμές του στον απόλυτο φόβο, πανικό και τρόμο, τρομοκρατημένος από τις αμερικανικές δυνάμεις που έρχονταν εναντίον του»,.

«Έφτασε στο τέλος του τούνελ ενώ τα σκυλιά μας τον κυνηγούσαν. Πυροδότησε το γιλέκο του και σκοτώθηκε ο ίδιος και τα τρία παιδιά του. Το πτώμα του διαμελίστηκε από τις εκρήξεις. Το τούνελ κατέρρευσε πάνω του», σημείωσε ο Τραμπ.

«Δεν υπήρξε καμιά απώλεια αμερικανικού προσωπικού κατά την επιχείρηση. Ενώ μεγάλος αριθμός μαχητών και συντρόφων του Μπαγκντάντι σκοτώθηκε μαζί του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τηλεοπτική ομιλία του.

«Φωνάξαμε στον Μπαγκντάντι και του ζητήσαμε να παραδοθεί. Αρνήθηκε και κατέφυγε σε μια υπόγεια περιοχή και στη διαδικασία της προσπάθειάς μας να τον βγάλουμε από εκεί ανατίναξε ένα γιλέκο αυτοκτονίας, πιστεύουμε, και σκοτώθηκε», διευκρίνισε 
ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, μιλώντας σήμερα στο CNN. 

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Μπαγκντάντι

«Υπερηφάνεια», συγκρατημένοι πανηγυρισμοί, αλλά και… ειρωνεία. Αναλόγως με την σκοπιά του κάθε κράτους, οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ περί «εξουδετέρωσης» του αρχηγού του Ισλανικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ποικίλλουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φυσικά ανήκε στην πρώτη κατηγορία, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Μπαγκντάντι «πέθανε σαν σκυλί, σαν δειλός» και εκφράζοντας τη δέσμευση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να καταδιώκουν και τους εναπομείναντες τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Για σημείο καμπής στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι υπερήφανη που βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, να φέρουν στη δικαιοσύνη έναν περιβόητο τρομοκράτη», σημείωσε μάλιστα σε δήλωσή του ο Φαχρετίν Αλτούν, υψηλόβαθμος συνεργάτης του Τούρκου προέδρου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο θάνατος του αρχηγού του ΙΚ, είναι ένα «σημαντικό βήμα» στη μάχη «εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας». «Το ΝΑΤΟ παραμένει δεσμευμένο στη μάχη εναντίον του κοινού μας εχθρού, του Ισλαμικού Κράτους» σημείωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter: «Ο θάνατος του Μπαγκντάντι είναι μια σημαντική στιγμή στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, όμως η μάχη εναντίον του κακού που είναι το Νταές (το Ισλαμικό Κράτος) δεν έχει ακόμη τελειώσει. Θα εργασθούμε με τους εταίρους μας στον συνασπισμό για να βάλουμε ένα τέλος στις φονικές, βάρβαρες δραστηριότητες του Νταές μια για πάντα».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν: «Ο θάνατος του Αλ Μπαγκντάντι είναι ένα βαρύ πλήγμα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως είναι μονάχα ένα βήμα. Η μάχη συνεχίζεται για την τελική ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης», υπογράμμισε.

«Το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά η μάχη είναι ακόμη μπροστά μας», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αντίθετα, πιο «ψυχρές» έως και ειρωνικές ήταν οι τοποθετήσεις του Ιράν και της Ρωσίας.

Ο Ιρανός υπουργός Πληροφόρησης Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί έγραψε το Twitter: «Δεν είναι και σπουδαία δουλειά, σκοτώσατε απλώς το δημιούργημά σας» (σ.σ. κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος).

Από τη ρωσική πλευρά, ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, 
δήλωσε: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες για την επιχείρηση αμερικανών στρατιωτών... περί άλλης μιας εξόντωσης του πρώην αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι».

Ο Κονσταντίν Κοζάτσιοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ: «... Ο αλ-Μπαγκντάντι έχει αποχαιρετισθεί για τελευταία φορά τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν. Επίσης η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή από τη φυσική καταστροφή ηγετών της, ακόμη και των πιο ασυμβίβαστων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου