21 Οκτωβρίου 2019

Creta Farms: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κατάρρευσης

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κατάρρευσης, της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms, αλλά και οι ελπίδες για ανάκαμψη που δημιουργεί μια πρόσφατη δικαστική απόφαση. Ένα μεγάλο μέρος από σχετικό δημοσίευμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη συνέχεια: 

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στο Πρωτοδικείο του Ρεθύμνου έπεσαν οι «τίτλοι τέλους» στους φιλόδοξους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς των αδελφών Δομαζάκη και άρχισε η αντίστροφη πορεία, της «καθόδου από τον Γολγοθά» των 850 εργαζομένων της Creta Farms. Η τοποθέτηση της τριμελούς προσωρινής διοίκησης, που προτάθηκε από τις τράπεζες σηματοδοτεί την επανέναρξη της παραγωγής και τη νέα προσπάθεια επανατοποθέτησης των προϊόντων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας στην αγορά. Κάτι που βεβαίως δεν γίνεται με ένα αυτόματο τρόπο και σίγουρα δεν είναι εύκολο.

 
Παράλληλα ανοίγει και επισήμως ο δρόμος για την πώληση των μετοχών της εταιρείας σε έναν από τουλάχιστον έξη - προς το παρόν - ενδιαφερόμενους αγοραστές, σύμφωνα με τις μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν κατατεθεί. Η ελπίδα επιστρέφει στους εκατοντάδες εργαζόμενους της - πάλαι ποτέ - κορυφαίας ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας.

Ωστόσο η περίπτωση της Creta Farms αποτελεί αρνητικό case study στην ελληνική αγορά, που γίνεται ακόμη πιο - οδυνηρά - ενδιαφέρον δεδομένου ότι η εταιρεία κατόρθωσε σχεδόν αλώβητη να διέλθει μέσα από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Και στο σαφώς ευνοϊκότερο μεταμνημονιακό περιβάλλον, η «βεντέτα» των δύο αδελφών, του Εμμ. Δομαζάκι και Κων. Δομαζάκη, στο έδαφος των καταγγελιών της κακοδιαχείρισης, ήταν αρκετή για να την οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής. Κι ας είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων...


 Οι αδελφοί Κωνσταντίνος και  Εμμανουήλ Δομαζάκης

Το ρήγμα στις σχέσεις των αδελφών Δομαζάκη

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, το 2019, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα δημοσιεύματα που περιέγραφαν την εκρηκτική σχέση που είχε αρχίσει να επικρατεί μεταξύ των μεγαλομετόχων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για οριακές καταστάσεις μεταξύ των δύο μετόχων και για βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των αδελφών Δομαζάκη.

Ωστόσο η αγορά ήδη προεξοφλούσε πως η «βεντέτα» που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στον 59χρονο Εμμανουήλ Δομαζάκι και τον κατά ένα χρόνο μικρότερο αδελφό του Κωνστανίνο Δομαζάκη, θα είχε άσχημη κατάληξη. Βέβαια μέχρι τότε και οι δύο μέτοχοι διέψευδαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες για «σύννεφα» στη σχέση τους. 


Δύο μήνες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης στέλνει επιστολή στον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας όπου ισχυρίζεται ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την Creta Farms με κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005-2006 με σκοπό την ταμιακή της διευκόλυνση. Μετά την αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής το ΔΣ της Creta Farms αποφασίζει να διενεργηθεί ειδικός έλεγχος από ανεξάρτητο οίκο διεθνούς φήμης.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες - γνωρίζοντας το μέγεθος της κρίσης μεταξύ των δύο βασικών μετόχων - αποφασίζουν σε πρώτη φάση να «περάσουν» το σύνολο των δανείων της επιχείρησης, ύψους 110 εκατ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. 


Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, στις αρχές Μαϊου του 2019 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο ανασχηματίζεται. Ο Εμμ. Δομαζάκις αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ενώ αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο Πέτρος Παπαδάκης. Ο Κων. Δομαζάκης εκπίπτει σε απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αντιδρά άμεσα. Καταθέτει αίτηση ακύρωσης της απόφασης του ΔΣ στα δικαστήρια, η οποία ωστόσο δεν γίνεται δεκτή και έτσι τίθεται οριστικά εκτός θέσης ευθύνης από την διοίκηση της εταιρείας.

Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, βρίσκει τους μεγαλομετόχους της Creta Farms να προετοιμάζονται πυρετωδώς ενόψει της κρίσιμης γενικής συνέλευσης της 7 Ιουνίου. Θα είναι η πρώτη δημόσια σύγκρουση διά ζώσης. Οι μέτοχοι της εισηγμένης εταιρείας καλούνται να αποφασίσουν την ανάκληση του ΔΣ και την εκλογή νέου, την άσκηση αγωγής κατά ανταγωνιστών για αθέμιτες πρακτικές, ενώ θα γινόταν και συζήτηση για τα 11,6 εκατ. του Κων. Δομαζάκη. Ωστόσο η συνέλευση
 αναβάλλεταιμε κοινή συναίνεση, για τις 26 Ιουνίου 2019. 

Η σύγκρουση όμως δεν έχει σταματήσει. Ο Κων. Δομαζάκης συνεχίζει ακάθεκτος τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της Creta Farms υπό την καθοδήγηση του αδελφού του, παίζει «ύποπτα παιχνίδια» που ζημιώνουν τόσο την εταιρεία όσο και τους μετόχους, ενώ αμφισβητεί και τις διαδικασίες για την αποπομπή του από την θέση του CEO. Αποστέλει μάλιστα εξώδικο στη διοίκηση της. Λίγο αργότερα στέλνει εξώδικο και στην PwC, ζητώντας τη διακοπή του ελέγχου που είχε αποδεχθεί αρχικά.


Παράλληλα, ο Κων. Δομαζάκης συγκροτεί ειδική ομάδα από εξειδικευμένους επαγγελματίες προκειμένου όπως ισχυριζόταν να αποκαλύψει το σκάνδαλο που στήθηκε στην Creta Farms, ενώ εκπονεί business plan που προβλέπει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Προαναγγέλλει συμφωνία με νέο επενδυτή. «Ο σοβαρός και με μεγάλη επιφάνεια επενδυτής» είναι ο Θεόδωρος Δουζόγλου. Ο ομογενής επιχειρηματίας από την Βενεζουέλα, συμφωνεί να επενδύσει στην κρητική αλλαντοβιομηχανία 15 εκατ. ευρώ μέσω της εταιρείας SCD GROUP LTD, που εδρεύει στην Κύπρο, υπό την προϋπόθεση ότι στο πηδάλιο της εταιρείας θα είναι ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, δηλώνει ο τελευταίος.

Από την πλευρά του, ο έτερος μεγαλομέτοχος, Εμμανουήλ Δομαζάκις, όντας επικεφαλής της εταιρείας κρατά πιο ψύχραιμη στάση. Φρόντισε από την πρώτη στιγμή να απαντά στις κατηγορίες που εκτόξευσε η άλλη πλευρά, χαρακτηρίζοντάς τες κενές περιεχομένου, ενώ δεν παρέλειπε να καθησυχάζει τους επενδυτές και την αγορά λέγοντας περίπου πως η εταιρεία είναι σε «σωστά χέρια» και πως «όλα θα τακτοποιηθούν». Επίσης, στράφηκε στις πιστώτριες τράπεζες, προκείμενου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας που πλέον παρουσίαζε η κρητική αλλαντοβιομηχανία.

Επιπλέον, δήλωνε πρόθυμος να εργαστεί για την αποκατάσταση της εταιρείας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και εμφανίζονταν έτοιμος να διαπραγματευθεί την προοπτική εισόδου στρατηγικού επενδυτή, ενώ αποδέχθηκε και τον ειδικό έλεγχο από την PwC, για να διαπιστωθεί εάν ευσταθούσαν οι αξιώσεις ύψους 11,6 εκατ. ευρώ που υποστήριζε πως είχε ο αδελφό του Κωνσταντίνος - οι οποίες καταρρίφθηκαν, όπως προκύπτει από το πόρισμα που εξέδωσε στις 25 Ιουνίου η ελεγκτική εταιρεία. Παράλληλα, το πόρισμα επιβεβαίωνε ότι εντοπίστηκε η ροή του χρήματος επί του συνόλου του ποσού των 11,6 εκατ. ευρώ. Όμως από τις χρηματοοικονομικές αυτές ροές δεν επιβεβαιωνόταν καμιά υποχρέωση της εταιρείας προς τον κ. Κ. Δομαζάκη.Υπουργική παρέμβαση

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλάζει η κυβέρνηση και στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων τοποθετείται ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αποφασίζει να εμπλακεί στην υπόθεση, σε μία προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης και διάσωσης της εταιρείας. Πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους δύο μετόχους, ενώ επικοινωνεί και με τους τραπεζίτες.

Έτσι κατόρθωσε στις 26 Ιουλίου να υπογραφεί συμφωνία Standstill/Mou μεταξύ της εταιρείας, των μετόχων και των εκπροσώπων των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών. Ειδικότερα αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η τοποθέτηση CRO/Monitoring Trustee, η μεταβίβαση σημάτων δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα από την Deloitte. Επίσης προβλεπόταν έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην εταιρεία. 


Οι τράπεζες όμως δεν είναι διατεθειμένες να την χορηγήσουν «ελαφρά της καρδία» - είναι ήδη εκτεθειμένες με πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Κι ως εκ τούτου ζητάνε αυξημένες διασφαλίσεις και συγκεκριμένα την ενεχυρίαση του συνόλου των μετοχών των βασικών μετόχων. Ωστόσο οι μέτοχοι αντιδρούν και η συμφωνία παγώνει, με αποτέλεσμα τα προβλήματα της εταιρείας να πολλαπλασιάζονται και να μεγενθύνονται.

Ακολουθεί μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ της διοίκησης της Creta Farms και των τραπεζών προκειμένου να βρεθεί λύση και να επιτευχθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευσή της. Πιστώτριες τράπεζες και βασικοί μέτοχοι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και υπό την στενή παρακολούθηση του υπουργού, Α. Γεωργιάδη, διαπραγματεύονται με σκοπό την άρση του αδιεξόδου των δύο πλευρών.

Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, οι εξασφαλίσεις που ζητούν οι τράπεζες για να εκταμιεύσουν νέα κεφάλαια, ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, προς την εταιρεία. Εξασφαλίσεις οι οποίες επικεντρώνονται στην ενεχυρίαση των μετοχών που κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι της αλλαντοβιομηχανίας, ενώ απορρίπτουν οποιαδήποτε άλλη πρόταση.

Ωστόσο, μετά από έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων και του μεγαλομετόχου, Εμμανουήλ Δαμαζάκι, αποφασίζεται να προχωρήσει η χρηματοδότηση της Creta Farms ώστε η διαδικασία εξεύρεσης νέου επενδυτή να ολοκληρωθεί με την εταιρεία εν λειτουργία. Παράλληλα, ο Εμμανουήλ Δομαζάκις προχωρά σε ενεχυρίαση των μετοχών του, αλλά και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ως επικεφαλής της διοίκησης, προκειμένου να εισέλθει ο νέος επενδυτής χωρίς καθυστερήσεις.

Στο σημείο αυτό οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας με αποτέλεσμα τα δικαιώματα ψήφου άνω του 5% στην Creta Farms να διαμορφώνονται (σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών) ως εξής: Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων 25,36%, Εθνική Τράπεζα 12,17%, Κων. Δομαζάκης 12,16%, Εμμ. Δομαζάκις 9,98%, Αlpha Bank 7,93% και Τράπεζα Πειραιώς 5,315%. Ενδοοικογενειακή διαμάχη και εκρηκτικές συνελεύσεις

Εν τω μεταξύ η ενδοοικογενειακή διαμάχη συνεχίζεται με εκατέρωθεν μηνύσεις και αγωγές. Συγκεκριμένα η διοίκηση της Creta Fams στα μέσα Σεπτεμβρίου προχωρά στην κατάθεση μήνυσης και άσκηση αγωγής εναντίον του Κων. Δομαζάκη, μεταξύ άλλων, για τέλεση κακουργηματικής διάστασης απάτη, απιστία, παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και παραβιάσεις διατάξεων του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο Κων. Δομαζάκης απαντώντας στο εξώδικο ρίχνει ευθύνες στην διοίκηση για την κατάρρευση της αλλαντοβιομηχανίας.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για απειλές κατά της ζωής του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Creta Farms, Εμμ. Δομαζάκι, προπηλακισμούς και δεκάδες απειλητικά εξώδικα κατά στελεχών από τον Κων. Δομαζάκη. Με επιστολές του προς τον Τύπο ο Κων. Δομαζάκης υποστηρίζει ότι η διοίκηση της εταιρείας που ηγείται ο αδελφός του, διαστρεβλώνει πράγματα και καταστάσεις.

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της εταιρείας στο Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε η εξ’ αναβολής γενική συνέλευση της 4ης Σεπτεμβρίου 2019. Ξεκίνησε το πρωί και διεκόπη αργά το βράδυ και αποφασίστηκε η συνέχισή της την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου με τους αδελφούς Δομαζάκη να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το ποιος θα επικρατήσει και θα αναλάβει τα ηνία της εταιρείας.

Η συνέλευση των μετόχων της 26ης Σεπτεμβρίου ήταν ακόμα πιο εκρηκτική με την εικόνα για τα ακριβή ποσοστά των μετόχων και την σύνθεση του ΔΣ να παραμένει θολή. Το εκρηκτικό ταμπεραμέντο των πρωταγωνιστών δεν μπορεί να κρυφτεί. Λόγω επεισοδίων, λοιπόν, που προκλήθηκαν η γενική συνέλευση διεκόπη για τις αρχές Οκτωβρίου. Μάλιστα κρίθηκε απαραίτητη ακόμη και η ... «συμμετοχή» της αστυνομίας για να επιβληθεί η τάξη. Και τα ευτράπελα που συνέβησαν παραπέμπουν σε παλιά ελληνική ταινία.

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους 


Αλλά ο κρίσιμος παράγοντας όμως που παρακολουθεί άναυδος τις εξελίξεις είναι οι εργαζόμενοι. Ανησυχούν, αγωνιούν και φοβούνται να ελπίσουν με όσα διαδραματίζονται.

Παρεμβαίνουν στην διαμάχη με ανακοίνωσή τους ζητώντας από τις τράπεζες να ξεμπλοκάρουν άμεσα τις πιστώσεις που αφορούν αγορές των πρώτων υλών και την μισθοδοσία του προσωπικού, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και να εισέλθει ο νέος επενδυτής.

Κατηγορούν τους βασικούς μετόχους ότι «έχουν επιδοθεί σε μία ανηλεή μονομαχία επικράτησης σε μια εταιρία που πλέον δεν τους ανήκει και δυναμιτίζουν τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες σε ρόλο ‘Πόντιου Πιλάτου’ παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να λαμβάνουν αποφάσεις και να δίνουν λύσεις». Τους ζητούν «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διευκολύνουν τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης».

Παράλληλα αποστέλλουν επιστολή στις τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank. Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του σωματείου, Δημήτρης Δουλγεράκης και η οποία κοινοποιείται προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννη Κεφαλογιάννη και τον βουλευτή Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθό επισημαίνεται ότι «οι εργαζόμενοι της Creta Farms ABEE, τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από την τύχη της εταιρείας μας, του δεύτερου σπιτιού μας, με μεγάλη αγωνία για το εργασιακό μας μέλλον. Μίας εταιρείας που διακρίνεται για την ποιότητα και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά με τον όγκο της παραγωγής της (650 τόνοι προϊόντων εβδομαδιαία και χοιροτροφική μονάδα 50000 χοίρων ετησίως)».

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τις τράπεζες, με αφορμή τις αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις, ότι αντί να φροντίσουν σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές να αποφανθούν άμεσα για τη νομιμότητα των διαδικασιών, θέτουν την εταιρία σε ομηρία παγώνοντας τους τραπεζικούς της λογαριασμούς και καθυστερώντας την εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, που συμφωνήθηκε και είναι απαραίτητη ώστε η εταιρία να προχωρήσει εν λειτουργία στην επόμενη μέρα.

Στο χείλος της καταστροφής

Τελικώς η κατάσταση στην Creta Farms μοιάζει να είναι αδιέξοδη με την εταιρεία να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική κατάρρευση.

Οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες έχουν έκθεση σχεδόν 110 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, βλέποντας τα αδέλφια Δομαζάκη να καθυστερούν να υλοποιήσουν την συμφωνία μεταβίβασης των ενεχύρων ζητούν την παραίτηση του ΔΣ και αντικατάστασή τους από νέα, φυσικά πρόσωπα, κοινής αποδοχής από τους δύο βασικούς μετόχους. Μάλιστα, λίγο αργότερα καταθέτουν αίτηση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου ζητώντας την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης στην εταιρεία.

Τα πρόσωπα που προτάθηκαν από τις τράπεζες για να σχηματίσουν την τριμελή προσωρινή διοίκηση της Creta Farms - και έγιναν αποδεκτά από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων - είναι οι κ.κ. Λυκούργος Παπαγιαννόπουλος, επιχειρηματίας, Στέφανος Ξενάκης, οικονομολόγος, και Δημήτρης Τσίρμπας, επιχειρηματίας. Ο κ. Παπαγιαννόπουλος προτείνεται να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου στην εταιρεία. Η τελική απόφαση πρόκειται να εκδοθεί κατά την οριστική εκδίκαση της αίτησης στις 15 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την πλευρά των τραπεζών η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. Μη δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει οι: Σπύρος Θεοδωρόπουλος (μέσω της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ), Δημήτρης Βιντζηλαίος (του fund Impala Invest και βασικός μέτοχος της Λακωνικής Τροφίμων), ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, το fund Lime Capital Partners (έχει εξαγοράσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη») και το αμερικανικό fund HIG. Πληροφορίες κάνουν λόγο για την χορήγηση παράτασης στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών και εκτιμάται ότι τελικώς δεν θα είναι η 31η Οκτωβρίου η καταληκτική προθεσμία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ρεπορτάζ είναι των Μαρία Τσιβγέλη και Δημήτρη Χαροντάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου