12 Οκτωβρίου 2019

Εφικτή η σύγκλιση των κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων

Θετικό το αποτέλεσμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ψήφο των αποδήμων. Η πρόταση της κυβέρνησης φαίνεται πως έχει στήριξη από ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ 25 και υπό όρους από ΚΚΕ. Μάλλον αρνητική η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαξίμου: Εφικτή η σύγκλιση για την ψήφο των αποδήμων

Σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ανακύπτει, σύμφωνα με το Μαξίμου, ύστερα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου σημειώνεται ότι στις συγκεκριμένες συναντήσεις «ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης». 


Τσίπρας: «Οχι στην ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων»

Το μήνυμα ότι «δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό για την ψήφο των αποδήμων.

«Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει». 

Γεννηματά: Επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού 

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χαμένη ευκαιρία και κάλεσε όλα τα όμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Κουτσούμπας: Να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών με συγκεκριμένα κριτήρια 

«Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό, στον οποίο θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω απ΄ αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ, δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα» είπε μεταξύ άλλων ο Δ. Κουτσούμπας. 

Βελόπουλος: Αυτονόητο ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς 

Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς. «Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίζουν» ανέφερε και πρόσθεσε: «Σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».

Βαρουφάκης: 
Συμφωνήσαμε, να ψηφίζουν όμως στα προξενεία

«Συμφωνήσαμε», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη «και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και μάλιστα υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από την δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων».

Συνεχίζοντας είπε πως «οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία και τόνισε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί όπως ανέφερε δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου».

Πηγές: Οι πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου