30 Οκτωβρίου 2019

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 30.10.2019

Εξαιρέθηκαν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τον Παπαγγελόπουλο, οι Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος, καθώς προτείνονταν ως μάρτυρες στην έρευνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως αντιδρά με τον Πολάκη να μαζεύει υπογραφές για τη μη εξαίρεσή του. Αυτό φυσικά στο σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή".

Το ρεπορτάζ αναλυτικά 
(με στοιχεία από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ):

Εξαιρέθηκαν χθες από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης, καθώς προτείνονταν ως μάρτυρες στην έρευνα. 

Κανονικά μετά την απόφαση αυτή θα πρέπει να οριστούν αντικαταστάτες ως μέλη της επιτροπής στη θέση του Δ.Τζανακόπουλου και του Π. Πολάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως αντιδρά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας να ακούγεται χθες, μετά το τέλος της συνεδρίασης, να λέει: «θα είμαστε εδώ, τι θα κάνουν θα φέρουν τη Φρουρά;».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, χαρακτηρίζει «παράνομη» την απόφαση εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή, ενώ καλεί τον πρόεδρο της Βουλής να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης, καθώς όπως λέει η απόφαση εξαίρεσης είναι παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη.


«Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, δεν μπορεί να λυθεί με τραμπουκισμούς και φωνές», δήλωσε, νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει.

Ο κ. Τασούλας, όταν ρωτήθηκε αν εκλαμβάνει ως «απειλή» την δήλωση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου ότι θα πάρουν μέρος στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «δεν την εκλαμβάνει ως απειλή, αλλά ως μια εσφαλμένη παρακμιακή πρακτική που δεν έχει θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν μπορεί η Βουλή να επιτρέψει να συμβεί» και η Βουλή θα απαντήσει σε τέτοια φαινόμενα «μόνο με τη νομιμότητα και τον Κανονισμό».

Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Αλλαγής, από την προηγούμενη εβδομάδα, είχε θέσει ζήτημα για την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς προτείνονταν ως μάρτυρες στην έρευνα για το εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών και εάν τους πίεσε, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis.

Ο Παύλος Πολάκης, που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είχε προταθεί ως μάρτυρας για την επίμαχη δήλωσή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του θα πάρει και πάλι τις εκλογές αν κάποιος μπει φυλακή. Τη δήλωσή του αυτή, η οποία έβαλε κατά καταχραστών δημοσίου χρήματος που δεν έχουν τιμωρηθεί από τη δικαιοσύνη, η ΝΔ και το Κίνημα της Αλλαγής ερμηνεύουν ως προαναγγελία διώξεων των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο κ. Πολάκης καλούνταν ως μάρτυρας για δήλωσή του ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της NOVARTTIS που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και «κελάηδησαν».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που ασκούσε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προταθεί ως μάρτυρας επειδή τον Φεβρουάριο του 2018, επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα Κυριακάτικων Εφημερίδων, σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η ελληνική δικαιοσύνη για το σκάνδαλο NOVARTIS. Η παρουσία του κ. Τζανακόπουλου στον 'Αρειο Πάγο είχε ξεσηκώσει τότε πληθώρα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν καταγγείλει απροκάλυπτη προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου