19 Οκτωβρίου 2019

Ψήφος αποδήμων: Πρόταση 4 σημείων που οδηγεί σε συναίνεση

Πρόταση τεσσάρων σημείων, που λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών προς τα κόμματα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ψήφο των αποδήμων.

Όπως προκύπτει από την επιστολή, γίνεται δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστούν ως προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ και η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 έτη. Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15, ενώ ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

Αναλυτικά η κυβερνητική πρόταση, όπως αναφέρεται στην επιστολή του υπουργού Εσωτερικών:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν». 


Με βάση την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, φαίνεται πως είναι εφικτή η επίτευξη των 200 ψήφων που απαιτούνται για να περάσει από τη Βουλή το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του Εξωτερικού.

Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης έκανε χθες το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας, εκφράζοντας την πρόθεσή του να προβεί σε «σύνθεση» των προτάσεών του με ΚΚΕ και Μέρα25. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες» ώστε να αποφεύγεται έτσι η «αλλοίωση του εκλογικού σώματος».

Σχολιάζοντας η ΝΔ σημειώνει πως «o ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου