18 Οκτωβρίου 2019

Αμερικανοί Δημοκρατικοί: «Απάτη» η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας

«Απάτη» χαρακτήρισαν τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας με την οποία ανεστάλη η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Τα δύο στελέχη των Δημοκρατικών κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρος ότι «τα έδωσε όλα» στον Τούρκο ομόλογό του.

Η Τουρκία συμφώνησε χθες Πέμπτη να αναστείλει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά εάν οι κουρδικές πολιτοφυλακές αποχωρήσουν από την περιοχή μέσα σε πέντε ημέρες, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των οποίων στην Άγκυρα ήταν ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Αυτή η συμφωνία «υπονομεύει (...) την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους συμμάχους και στους αντιπάλους μας, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο μας» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τα δύο στελέχη των Δημοκρατικών. «Ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο πρόεδρος [των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ] του τα έδωσε όλα» πρόσθεταν στην ανακοίνωσή τους.

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών διεμήνυσαν ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξαχθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, το οποίο εισηγήθηκαν στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων.

Κερδισμένος από τη συμφωνία ο Ερντογάν

Οι δύο βασικές πόλεις - κλειδιά για το καθεστώς Άσαντ, Κομπάνι και Μανμπίτζ, περιλαμβάνονται στην ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία η Τουρκία, καθώς – όπως δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν – η ζώνη θα εκτείνεται κατά μήκος 440 χιλιομέτρων, παράλληλα με τα σύνορα των δύο χωρών και θα είναι και βάθους 32 χιλιομέτρων. Σε αυτές τις δύο πόλεις έχει εισέλθει τις τελευταίες μέρες ο συριακός στρατός του Άσαντ υποστηριζόμενος από τις ρωσικές συμμαχικές δυνάμεις.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι την περιοχή θα επιτηρούν Τούρκοι και Αμερικανοί, μετά την συμφωνία με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι τα ανατολικά σύνορα της ζώνης που θα δημιουργηθεί θα είναι στο Ιρακ.

«Ένα χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν εκεί και δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή. Η διαδικασία εκεχειρίας επιτηρείται, επίσης, από την Τουρκία, στα βασικά της σημεία, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και σε διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πέντε ημερών, μετά από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε πως η επίθεση στη Συρία θα συνεχισθεί το βράδυ της Τρίτης, αν η συμφωνία δεν γίνει σεβαστή. «Αν οι υποσχέσεις γίνουν σεβαστές μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα έχει λυθεί. Αν δεν γίνουν, η επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" θα επαναληφθεί μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 120 ωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου