13 Οκτωβρίου 2019

Εκφράζουν κυνικά την «έντονη ανησυχία» τους για την Τουρκική εισβολή στη Συρία

Τέσσερις ημέρες από την χωρίς αφορμή εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για ένα νέο κύμα προσφύγων, για μια ακόμα σφαγή αμάχων, για μια πιθανή απόδραση τζιχαντιστών, για την επιδείνωση της αστάθειας στην περιοχή. Όλοι τους όμως αρκούνται στα λόγια, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και κάποιες δηλώσεις εξόχως κυνικές. 

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Μια κυνική δήλωση από τον επικεφαλής του οργανισμού που υποτίθεται ότι είναι ο θεματαφύλακας της ειρήνης και της αποτροπής πολεμικών συρράξεων. Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούνται πλέον στον οργανισμό, το κύρος του οποίου έχει υπονομευτεί από τη δεκαετία του ’90, όταν έδινε πράσινο φως για στρατιωτικές «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις.

Αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκε την Ελλάδα και την Τουρκία, ζήτησε 
από την Άγκυρατην ώρα που ξεσπιτώνονται και βομβαρδίζονται άμαχοι, να δράσει «με ... αυτοσυγκράτηση». Η Άγκυρα θα πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση και «οι δράσεις να είναι μετρημένες, αναλογικές και να αποφευχθεί περισσότερος ανθρώπινος πόνος» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ενώ 200.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων. 


Όσο για τον Αμερικανό πρόεδρο, τον
 Ντόναλντ Τραμπ, τον έναν από τους κατεξοχήν υπεύθυνους της νέας κλιμάκωσης της πολεμικής έντασης στην περιοχή, την ώρα που οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία τον καλούν «να αναλάβει τις ηθικές του ευθύνες» και «να τηρήσει τις υποσχέσεις του», εκείνος σε μία πρωτοφανή δήλωση του αναφέρει: "Μας «αρέσουν» οι Κούρδοι, αλλά «δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»"! 

Και αυτό την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν τους κούρδους συμμάχους τους αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιτρέποντας την έναρξη της τουρκικής επίθεσης. «Οι σύμμαχοί μας, μας είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας... Ομως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μια άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, ήταν σαν μαχαιριά στην πλάτη», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία.

Όσο για τις κάποιες χλιαρές αντιδράσεις από την Ευρώπη, τα στόματα έκλεισαν όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποίησε μια ακόμη φορά τα 3,6 εκατ. πρόσφυγες ως απειλή...

Έτσι, όλοι τους έμειναν στο να εκφράζουν, κάποιοι κυνικά, την «έντονη ανησυχία» τους...

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγές με πληροφορίες από naftemporiki.gr και 
kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου