25 Οκτωβρίου 2019

Standard & Poor's: Αναβάθμιση της Ελλάδας στο ΒΒ-

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα, στο ΒΒ- από Β+, προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος S&P, δικαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. 

Η αξιολόγηση αυτή αντανακλά τη βελτίωση των προοπτικών στην οικονομία, σε συνδυασμό με ισχυρές επιδόσεις στον προϋπολογισμό και ευνοϊκό προφίλ χρέους. Τα ανωτέρω ισχυρά σημεία αντιπαραβάλλονται με το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος και το πιεσμένο τραπεζικό σύστημα με υψηλά επίπεδα ΝΡΕs. 

Η προηγούμενη αξιολόγηση του S&P, που είναι από τους πλέον αυστηρούς οίκους όσον αφορά τουλάχιστον στη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Η σημερινή αναβάθμιση, αν και έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από την αγορά, θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα στην αγορά κρατικού χρέους και να οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου, που σήμερα υποχώρησε έως και το 1,21%.

Να σημειωθεί ότι οι oίκοι Fitch και DBRS ήδη αξιολογούν τη χώρα μας σε ανάλογη βαθμίδα, με αυτήν την οποία μας έδωσε σήμερα ο S&P. Η αξιολόγηση του Moody's παραμένει ακόμη κατά μία κλίμακα χαμηλότερα.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα. Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις. Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία. Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της». 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου