27 Φεβρουαρίου 2020

Χρηματιστήριο Αθηνών: "Βουτιά" 5,24% στις 27.2.2020

Σε επίπεδα κάτω των 770 μονάδων, και με τη σφραγίδα του κοροναϊού, προσγειώθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών, μετά το νέο σφυροκόπημα που δέχτηκε από τους πωλητές.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,24% στις 768,83 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 5,06%, ενώ στο -6,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 9,16% στις 624,24 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 127,59 εκατ. ευρώ.

Η σφοδρότητα της πτώσης δείχνει να μην έχει τέλος, με την αγορά να έχει χάσει σχεδόν 170 μονάδες από τα υψηλά του Ιανουαρίου φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2019, ενώ οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη από τα υψηλά του Ιανουαρίου αγγίζουν τις 270 μονάδες.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες που θεώρησαν ότι η σημαντική πτώση των προηγούμενων ημερών είχε δημιουργήσει “επενδυτικές ευκαιρίες” και αποφάσισαν να “πιάσουν τα μαχαίρι που πέφτει”, σήμερα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα και κατέγραψαν πρόσθετες σημαντικές ζημιές.

Και δυστυχώς, αυτό το sell off που λαμβάνει χώρα το τελευταίο δεκαήμερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνοδεύεται από την έκρηξη του τζίρου, που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Το τρέχον όμως sell off έχει τη σφραγίδα του κοροναϊού, ο οποίος έχει καταφέρει ισχυρό πλήγμα σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως. Και αυτό που πραγματικά εντείνει την αβεβαιότητα είναι ότι οι αγορές δεν μπορούν να τιμολογήσουν τις συνέπειες των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό στην οικονομική δραστηριότητα. Έτσι, “το αχαρτογράφητο των δεδομένων, καθιστά δυσχερέστατη οποιαδήποτε βραχυχρόνια πρόβλεψη για τη χρονική περίοδο που θα απαιτηθεί, για να ξεπεραστεί αυτός ο ‘μαύρος κύκνος’ για τις Αγορές”, όπως χαρακτηριστικά τόνιζε πρόσφατα στη στήλη ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Ένα σενάριο που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες (τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed) θα παρέμβουν ώστε να στηρίξουν την οικονομία. Βέβαια, σε αυτές τις εκτιμήσεις δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κεντρικών τραπεζών.

Μεγάλες ήταν οι απώλειες και σήμερα στην Ευρώπη. Λίγο πριν το κλείσιμο, στη Φραγκφούρτη ο DAX καταγράφει πτώση 3,08%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 3,20%, ενώ πτώση 3,50% παρουσιάζει και ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Με σημαντική πτώση κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης και η Wall Street.

Στο ταμπλό του Χρηματιστήριο Αθηνών τώρα: Η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 11,73%, με την Πειραιώς, την ΕΧΑΕ, την Alpha Bank και τη Eurobank να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 9%. Απώλειες άνω του 8% για Εθνική, Ελλάκτωρ και Aegean, ο ΑΔΜΗΕ υποχώρησε κατά 7,82%, η Jumbo κατά 6,23%, ενώ άνω του 5% ήταν οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Άνω του 4% ήταν οι απώλειες σε Motor Oil, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ο Φουρλής έχασε 3,29%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Coca Cola και ΟΤΕ.

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Σχετική ανάρτηση: Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατάρρευση με πτώση 8,36% λόγω κοροναϊού (24.2.2020)

1 σχόλιο:

  1. Τελικά, την Πέμπτη (27/2) οι απώλειες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης ήταν: Στη Φραγκφούρτη ο DAX -3,19%, στο Παρίσι ο CAC 40 -3,32% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -3,49%. Μεγάλη πτώση στη Wall Street με τον Dow Jones στο -4,42%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή