25 Μαΐου 2021

Αποδοκιμάζονται οι δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη

Σαφείς αποστάσεις από τις πρόσφατες επίμαχες δημόσιες τοποθετήσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη πήραν χθες τόσο η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών όσο και ο αδελφός του, Αθανάσιος Λασκαρίδης. Το θέμα ανέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δημοσιοποιήθηκε τηλεοπτική συνέντευξη του εφοπλιστή στην οποία εμφανίζεται να μιλάει με ιδιαίτερα απαξιωτικό τόνο και λεξιλόγιο για τις σχέσεις της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Οι εκφράσεις που δημοσιοποιήθηκαν προκάλεσαν εντονότατες αντιδράσεις μεταξύ τόσο του ναυτιλιακού όσο και του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινής γνώμης. Η Ενωση Εφοπλιστών «καταδίκασε απερίφραστα» τις σχετικές αναφορές, ενώ ο αδελφός του, Αθ. Λασκαρίδης, δήλωσε «εκ διαμέτρου αντίθετος». Μη επιδεχόμενες διόρθωση τις χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα σχετικά.

Οι επίμαχες δηλώσεις του εφοπλιστή είχαν δημοσιοποιηθεί από τον ανεξάρτητο δημοσιογραφικό οργανισμό European Investigative Collaboration (EIC) και συγκεκριμένα από την δημοσιογραφική έρευνα με τίτλο Black Trail η οποία διερευνά τις περιπτώσεις παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας από εφοπλιστές που μένουν ατιμώρητοι.

Στο απόσπασμα λοιπόν ο κ. Πάνος Λασκαρίδης ακούγεται να λέει: «Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ (International Maritime Organisation, η ρυθμιστική αρχή της ναυτιλίας παγκοσμίως), δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό, μπορούν να χέ**** πάνω στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία». Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=L57puphcpSY&t=3s

Ο ίδιος ο Πάνος Λασκαρίδης με ανακοίνωσή του στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας επιχείρησε να ανασκευάσει μιλώντας για δηλώσεις «παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας και φυσικά ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τον υπουργό Nαυτιλίας», ενώ καταφέρθηκε εναντίον των δημοσιογράφων που «τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού».

Ωστόσο, το θέμα δεν έκλεισε εκεί, αφού χθες Δευτέρα ο αδελφός του, Αθανάσιος Λασκαρίδης, και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, προέβησαν σε δημόσιες έντονα επικριτικές τοποθετήσεις για τα όσα είπε ο κ. Πάνος Λασκαρίδης.

Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Λασκαρίδης σημείωσε ότι «αναφορικά με τον πρόσφατα δημιουργηθέντα θόρυβο σχετικά με τις δηλώσεις του αδελφού μου, Παναγιώτη Λασκαρίδη, σε συνέντευξή του στο European Investigative Collaboration, επιθυμώ να δηλώσω ότι αυτές είναι προσωπικές του απόψεις τις οποίες όχι μόνο δεν συμμερίζομαι, αλλά με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο. Η ελληνική ναυτιλία οφείλει τη μετεωρική άνοδο και εξαιρετική επιτυχία της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, κατά κύριο λόγο, στην προστασία και υποστήριξη που επέδειξαν όλες ανεξαιρέτως οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις προς αυτήν. Κάθε άλλος σχολιασμός εκ μέρους μου για το θέμα αυτό περιττεύει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης εξέδωσε χθες ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «τα λεχθέντα εκ μέρους του επιφανούς μέλους της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, κ. Π. Λασκαρίδη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αποτελούν προσωπικές απόψεις του, τις οποίες σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε απερίφραστα και οι οποίες δεν εκφράζουν τα γνήσια και βαθιά πατριωτικά αισθήματα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια σέβεται και τιμά τον πρωθυπουργό της χώρας, τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και τους αξιωματούχους της, πρεσβεύοντας τον υπερκομματικό χαρακτήρα της ναυτιλίας ως εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο».

Επίσης, η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου ανακοίνωσε πως «χωρίς την ελληνική κυβέρνηση, την ελληνική σημαία, τους Ελληνες ναυτικούς και τα γραφεία μας στην Ελλάδα, αυτό που σήμερα ονομάζουμε “θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας” δεν θα είχε συμβεί».

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , newsbreak.gr , naftikachronika.gr

1 σχόλιο:

  1. Την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο και από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (EEE) ανακοίνωσε την Τρίτη (1.6.2021) ο πλοιοκτήτης Πάνος Λασκαρίδης, αφήνοντας αιχμές κατά της ανακοίνωσης της Ένωσης για τις πρόσφατες δηλώσεις του. Το ΔΣ της ΕEE, σε καθολική σύνθεση, έκρινε «ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη από μέλος του, καθώς και ευρύτερα από την EEE, απορρίπτοντας ολοσχερώς τους ανυπόστατους και προκλητικούς ισχυρισμούς του». naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή