16 Νοεμβρίου 2021

Μητσοτάκης: Αξιακό και πολιτικό ζήτημα η επιστροφή των Γλυπτών

«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τους Έλληνες δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Ο κ. Τζόνσον, όπως ανεμένετο από την ελληνική πλευρά, επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και όχι την Κυβέρνησή του.

Τη συζήτηση των δύο ανδρών απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος, όπως είπε, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό κατέστησε σαφή στον Βρετανό Πρωθυπουργό σαφή τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι η προσέγγιση περί λύσης δύο κρατών είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαπραγματεύσεων.

Η συζήτηση άρχισε με τα του περιβάλλοντος και την κλιματική διάσκεψη της Γλασκώβης COP26, ενώ αναφέρθηκαν και στη διαχείριση και τις προκλήσεις της πανδημίας. 
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την ένταση που δημιουργεί στις ευρωβρετανικές θέσεις η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας που συμπληρώνει τη συμφωνία του Brexit.

Πηγές: kathimerini.grΑΠΕ-ΜΠΕ

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου